Стокообменът между България и Турция възлиза на над 7 млрд.

...
Стокообменът между България и Турция възлиза на над 7 млрд.
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Турция е над 7 млрд. евро, амбициите са големи

Стокообменът сред България и Турция възлиза на над 7 милиарда евро. Страната ни обаче има упоритостта той да нарасне.

Бизнес форумът в Истанбул събра представители на едни от най-големите турски компании - такива, които към този момент са вложили в страната ни или такива, за които е привлекателна дестинация за бизнес. Желанието на служебният министър на нововъведенията е стокообменът от 7 милиарда да нарасне на 10 милиарда евро. Той изясни, че желае да употребяват инерцията основана от срещата сред президентите на България и Турция от преди месец и да я надгради.

Турските вложения в България са направени от над 2000 компании, които са основали над 4600 работни места, уточни служебният министър на нововъведенията Александър Пулев, предава Българска национална телевизия.

Александър Пулев, длъжностен министър на нововъведенията и растежа: " Това, което споделят в един глас, е недостиг на личен състав в избрани райони. Трябва да работим дружно за омекотен визов режим, да се внасят профилирани фрагменти от Турция ".

За турските бизнесмени, това е един от главните проблеми. Ахмет Али е представител на компания за индустриални бойлери и парни генератори. Проучва опциите за бизнес в България, която за доста турския компании се преглежда като врата към Европа.

Ахмет Али, механен инженер: " За да изнасяме от Турция имаме потребност от узаконяване по европейските стандарти. Ако произвеждаме в България, няма да имаме потребност да изваждаме документ за всеки артикул ".

Във форума участваха и министрите на туризма и опазването на здравето. Според тях рухването на визовия режим ще помогне за превъзмогване на недостига на работна ръка у нас, ще разреши по-лесното действие на турския бизнес у нас. А в региона на опазването на здравето ще се усилят опциите за специализация на нашите лекари.

Илин Димитров, длъжностен министър на туризма: " Целта е да издаваме допустимо най-бързо визи - това е ключът към триумфа. Те демонстрират интерес към хазартния туризъм, балнео и спа туризма ".

Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето: " Предоставяне на опция за специализация на наши млади лекари и по-дългосрочни и за хора, които са се насочили към съответните специалности ".

Утре българската делегация ще посети две от индустриалните зони на Истанбул.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР