Стокообменът между България и Азербайджан отбелязва един от най-високите растежи

...
Стокообменът между България и Азербайджан отбелязва един от най-високите растежи
Коментари Харесай

Търговията с Азербайджан скача с 330% за една година

Стокообменът сред България и Азербайджан отбелязва един от най-високите растежи измежду всички сътрудници на нашата страна в рамките единствено на една година. Това се споделя в разбор, направен от Димитър Русков, редактор в Международния отдел на ИА БГНЕС, който се базира на данните на Националния статистически институт и Министерството на стопанската система и промишлеността


Драстичният растеж от цели 329,2% е регистриран през 2022 година по отношение на 2021 година Двустранният ни стокообмен възлиза на 419,2 млн. щатски $, като вносът е за 394,4 млн. $, а износът ни – 24,9 млн. Така дупката в комерсиалното салдо е 369,5 млн. $. Тази негативна статистика се дължи на почналите през 2021 година доставки на природен газ, които се реализират за България от Държавната петролна компания на Република Азербайджан СОКАР.

За интервала януари-октомври 2023 година двустранният стокообмен възлиза на 319 млн. $, като е намалял с близо 10%, по отношение на същия интервал на 2022 година Българският експорт за Азербайджан е възлязъл на 28 млн. $ и е повишен с 28%. Азербайджанският импорт в България доближава 291 млн. $, спрямо 332 млн. $ през същия интервал на 2022 година

За интервала от 2010 до 2020 година в това число стокообменът се резервира относително ниски равнища, движещи се в диапазона от 12 до 40 млн. $. Като през цялото това десетилетие комерсиалното салдо непроменяемо е в интерес на България. За пръв път наклонността се прекатурва през 2021 година, когато двустранната търговия отбелязва първия си огромен скок, достигайки 97,3 млн. $ по отношение на 17,7 млн. през 2020 година Отрицателното ни салдо тогава е 51,5 млн. $.

Сред водещите артикули в българския експорт за Азербайджан в последните години обичайно участват медикаментите, хлебарските произведения и препаратите за поддържане на косата.

През 2022 година съществена стокова група с дял 19.0% в износа на България за Азербайджан са лекарства. В азербайджанския експорт за България водеща позиция заема нефтен газ и други газообразни въглеводороди (99.1%).

В числа износът ни на лекарства през 2022 и за първите 10 месеца на 2023 година е надлежно 4,72 млн. $ и 5,57 млн. $, а вносът ни на нефтен газ за същите две години е надлежно 390 млн. $ и 287,8 млн. $.

Прави усещане, че българският експорт е доста по-диверсифициран и съставлява главно артикули с по-висока добавена стойност, до момента в който от Азербайджан внасяме главно първични материали.

Инвестициите все още остават неразвито направление в двустранните връзки, сочат данните на Българска народна банка.

През 2023 година в София беше намерено посланичество на СОКАР. В изявление за БГНЕС енергийният специалист Валентин Кънев дефинира това като добра вест за двустранните връзки. „ Това е един доста добър знак. Компанията има построена мрежа за дистрибуция посредством бензиностанции в района – Румъния, Турция, Украйна, а също по този начин в Австрия и Швейцария. Съвсем естествено е да се построи такава мрежа и в България “, съобщи енергийният специалист. Според него двете страни могат да употребяват и капацитета на българската газопреносна мрежа за доставките на азерски газ за други европейски страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР