Стоките и услугите продължават да поскъпват, сочат данните на Националния

...
Стоките и услугите продължават да поскъпват, сочат данните на Националния
Коментари Харесай

Инфлацията продължава да се повишава и през септември

Стоките и услугите не престават да нарастват, сочат данните на Националния статистически институт. През септември покачването е с 18.7% по отношение на същия месец на миналата година, а спрямо август е 1.2%.

Последната прогноза на Българска народна банка е, че инфлацията ще се забави в края на годината.

През септември 2022 година по отношение на предходния месец най-голямо е нарастването на цените в групите: обучение (+5.4%), жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (+4.2%) и хранителни артикули и безалкохолни питиета (+2.3%).

Намаление на цените е записано в групите развлечения и просвета (-4.6%), превоз (-2.9%) и известия (-1.8%). При храните най-вече нарастват листните зеленчуци - с 9.9%, домати - със 7%, яйца - с 6.5%, сирене - с 4.5%, бира - с 2.9%.

В същото време поевтиняване се регистрира при чушките - с 12.5%, гроздето - с 9.4%, ябълките - с 5.3%, кореноплодните зеленчуци - с 6.5%.

По-значително повишаване се следи при нехранителните артикули, като то е двуцифрено при някои горива и материали за отопление. Метанът продължава да нараства - с 18.3% през месеца, а централното газоснабдяване - със 17%. И двете зависят от цената на природния газ, който и през септември продължи да нараства.

Пелетите са повишили цените си с 12.7%, дървата - с 12.2%, въглищата - с 6.8%.

Статистиката регистрира растеж в цените и на бръснарско-фризьорските услуги - с 1.1%, обувките - с 0.7%, и климатиците - с 0.5%. По данни на компаниите, които се занимават с монтиране на климатици, поради растежа в цената на газа и парното, както и на другите материали за отопление, има засилен интерес към монтиране на климатици в домовете за идната зима.

С идването на есента двуцифрено поевтиняват самолетните билети - с 13.3%, пощенските и куриерските услуги - с 12.8%, пакетните ваканции - с 12%.

Продължават да поевтиняват автомобилните горива, като газта е поевтиняла с 10.4%, а всеобщият бензин А95Н - с 6.4%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР