Стоки за над 2 милиарда лева, закупени от български производители

...
Стоки за над 2 милиарда лева, закупени от български производители
Коментари Харесай

Lidl е продал български стоки за над 2 милиарда лева у нас и в чужбина

Стоки за над 2 милиарда лв., закупени от български производители от Lidl - това е равносметката, която компанията прави за интервала 2020 - 2022 година. Около 90% от цената е осъществена в страната, а останалите 10,6% са експорт в европейската мрежа на веригата. Ръстът на закупените от производители артикули е 36% през 2022, спрямо миналата година.

Lidl възнамерява да открие своя пети магазин в Плевен още тази седмица , както и още няколко до края на годината. Това показа Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

На районно равнище, икономическият принос за 2022 година в 6-те най-големи общини се пресмята на 705 милиона лв. . На национално равнище, това число през 2021 година е било 1,6 милиарда лева.

Данните за 2020-2022 година сочат, че с максимален дял от продуктите, които българските производители са доставяли на Lidl са месото, саламите и рибата с общо 33% , млечните артикули и яйцата (16%) и плодовете и зеленчуците (7%). Следват артикули като самун, разнообразни алкохолни и безалкохолни питиета и вода, захарни произведения, консерви, лютеници, сладка и други
 Снимка 643002
Стойността на доставките от български производители по групи артикули за интервала са: 358 милиона лв. в категория месо, салами и риба от трите топ производители за Лидл България и 155 милиона лв. от други производители за същата категория.

При някои от категории, като млечни артикули и яйца да вземем за пример, доминират малките производители с дял от 155 милиона лв., като топ три на производителите от тази категория регистрират стойност от 90 милиона лв.. Това сочат данни от разбор на ИПИ.

Според районното систематизиране по стойност на закупените артикули за интервала 2020 - 2022 година, Пловдив е отличник със артикули на стойност от над 200 милиона лв.. София-град, Ловеч, Търговище и Разград са идващите.
 Снимка 643003
Според разбора за водещите 50 доставчика , комерсиалните им връзки с Lidl носят приблизително 10,6% от общите им доходи, като при 13 компании те са над 1/3 от приходите, при 7 - над половината, а при три - съвсем всички доходи. Тези компании имат общо над 12 хиляди чиновници, в множеството случаи в дребни обитаеми места с висока безработица.

Компанията е един от главните източници на богатство в доста общини, като да вземем за пример Горна Малина, Ново село, Дългопол, Чирпан, както и в по-големи общини като Ловеч, Попово, Алфатар, Добрич, Костинброд, Любимец, Разград, се споделя още в разбора на ИПИ.

Износ на български артикули за европейските вериги на Lidl
Година Местен пазар Износ 2022 749 млн. лв 101 млн. лева. 2021  560 млн. лв 65 млн. лв 2020 488 млн. лв 48 млн. лв
" Ръстът на износа приказва за конкурентоспособност на продуктите на българските производители и за това, че е допустимо колаборацията сред търговец и производители да донесе доста положителни резултати в посока експорт " , разяснява Драгийска.

" Подкрепяме напъните на Lidl да обезпечи на българските производители благоприятни условия за развиване освен у нас, само че и на на открито на непознати пазари. Чрез мрежата на комерсиалните аташета на Министертвото на стопанската система и промишлеността и се стремим да подпомогнем всеки един експортно насочен бизнес да усъвършенства своя експортен капацитет ", разяснява заместител министъра на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова.
 Снимка 643004
Продължаваща агресия

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни артикули в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и участва в 31 страни. В България Lidl работи с над 250 локални производители в над 85 общини общини. В съвсем половината от тях доставчиците са два или повече, а максимален брой са тези в София-град и община Пловдив.

Веригата стъпва у нас през 2010 година с 14 магазина. През 2023 те към този момент са 120 в 53 града в цялата страна. Веригата има два логистични центъра у нас - в Равно поле и село Кабиле. Служителите в България са над 4 000 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР