Стоки с двойна употреба излизат само с разрешение. Това стана

...
Стоки с двойна употреба излизат само с разрешение. Това стана
Коментари Харесай

Стоки с двойна употреба излизат само с разрешение

Стоки с двойна приложимост излизат единствено с позволение. Това стана ясно от думите на министъра на стопанската система Богдан Богданов.

Единственият метод да се изнесат сходни артикули е през междуведомствената комисия. тя е към Министерството на стопанската система, сподели още Богдан Богданов. Той увери, че всички процедури, свързани с това, се съблюдават прецизно.

„ В тази комисия влизат представители на разнообразни институции. Работим напълно в синхрон и нямаме никакво терзание за плановете, които минават през комисията “, уточни министърът.

По мотив акцията в Пловдив

„ В елементи не сме осведомени с акцията. Както наподобява, това е едно закононарушение, за което службите са се засилили. Констатирали са какви са нарушаванията. Надяваме се те да си свършат работата и такива опити да бъдат предотвратявани в бъдеще “, сподели Богдан Богданов.

Българска незаконна група е изнасяла артикули с двойна приложимост за Русия, оповестиха от Окръжната прокуратура в Пловдив, ДАНС и Министерство на вътрешните работи. По случая има арестувани лица.

12 души са били арестувани за експорт на оръжия за съветската войска в Украйна. Петима от тях са непознати жители, измежду които и трима руснаци. Това заяви в Пловдив основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Става дума за експорт на артикули и технологии с допустима двойна приложимост без лиценз.

“Разкрита е комплицирана мрежа от незаконни доставки ”, изясни шефът на службата Пламен Тончев.

Мрежата е работила на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 година В основата й стоели съветските жители, които са финансирали доставките. Те не са непрекъснато пребиваващи у нас. Доставките са минавали през разнообразни сдружения, едно от които е със седалище в Пловдив. Стоките са били изпращани в Пловдив, където били преопаковани, по-късно – превозени до София и оттова – до Руската федерация.

Оръжията не са били за постоянната съветска войска, а за спецчастите, които вовюват на територията на Украйна.

“Възможни крайни консуматори в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със особено предопределение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като “Вагнер ” ”, добави Пламен Тончев.

На петима от арестуваните към този момент са повдигнати обвинявания.

“На територията на няколко регионални града през вчерашния ден се направиха голям брой дейности по следствието. Разкрита и обезвредена е проведена незаконна група. Тя е основана с користна цел – приемане на парична полза. Занимава се с експорт на артикули двойна приложимост от България към Руската федерация в нарушаване на наложените от Европейски Съюз наказания по отношение на войната в Украйна. Един от уредниците е записал комерсиално сдружение в град Пловдив. Дружеството е закупувало разнообразни по тип артикули двойна приложимост на обща стойност към 4 млн. лв. – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилищен парцел. Там са преопаковани и подготвяни за експорт от през аерогара София за Руската Федерация ”, изясни заместител основния прокурор Мария Павлова.

Тя заяви, че с арестувани всички членове на незаконната формация.

“На пет лица, всички жители на непознати страни, са повдигнати обвинявания ”, добави тя.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР