Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания Gasum да плати на

...
Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания Gasum да плати на
Коментари Харесай

Арбитражът в Стокхолм: Указът на Путин за плащане на газа в рубли е законен, Финландия да плаща!

Стокхолмският арбитраж постанови финландската държавна компания Gasum да заплати на " Газпром Експорт " над 300 млн. евро просрочени отговорности, като откри, че прекъсването на доставките заради отхвърли на компанията да заплаща за газ в рубли е законно, заяви съветската държавна компания.

" В решението си арбитражният съд, наред с други неща, разпореди на Gazum да заплати на " Газпром Експорт " над 300 млн. евро просрочени отговорности за доставки на газ и по отношение на неизпълнението на задължението " вземи или заплати ", както и лихви за забавено заплащане ", се споделя в изказване в формалния канал на Gazprom в Telegram.

Съдът също по този начин признава издаването на указа на Владимир Путин за прекосяване на заплащанията за доставки на газ към рубли като форсмажорно събитие по контракта. По този метод арбитражът удостовери законосъобразността на дейностите на съветската страна, която на 21 май спря прехвърлянето на гориво за Финландия заради отхвърли на Gasum да одобри новите условия на заплащане.

" Арбитражът също по този начин задължава страните да продължат договарянията по контракта за разрешаване на обстановката с по-нататъшните доставки ", заключава Газпром. Уточнява се, че решението е признато на 14 ноември.

На 23 март Владимир Путин разгласи, че заплащанията за доставките на природен газ за Европейски Съюз и други страни, които са наложили наказания, ще се правят в съветски рубли, като по този метод ще се избегне потреблението на долари и евро в изчисленията. След това президентът подписа декрет в този смисъл и съобщи, че в случай че купувачите от недружелюбни страни не заплащат в съветска валута от 1 април, Русия ще смята това за несъблюдение на газовите контракти.

" Газпром Експорт " уведоми Gasum през април за смяната в изискванията, само че финландската компания не я одобри. Тъй като фирмите имаха основни различия и по други условия на контракта, Gasum реши да отнесе всички разногласия, свързани с контракта, към арбитраж.

В края на август служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че по сходен проблем България може да бъде наказана да заплати 1 милиарда $ поради едностранния отвод на държавното управление на Кирил Петков от доставките на " Газпром ".

 

Преди него някогашният министър на енергетиката на ГЕРБ Делян Добрев пресметна наказателна сума от 600 млн. евро.

" Ситуацията е ясна: имаме контракт с " Газпром износ " за доставка на 3 милиарда куб. м природен газ и обвързване да използваме най-малко 80% от това количество. Ако не го създадем, сме длъжни да го платим, без значение дали сме го употребявали или не. До момента по този контракт ние сме използвали 1 милиарда куб. м., а би трябвало да са 2.4 милиарда Така че, в случай че не се възползваме от останалото количество, евентуално ще отидем на арбитраж с евентуална опция да загубим многоцифрена сума ", разяснява тогава служебният енергиен министър Росен Христов.

Източник: " Гласове ", ria.ru

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР