Стокхолмски синдром, страх от руската мечка, и лични зависимости: така

...
Стокхолмски синдром, страх от руската мечка, и лични зависимости: така
Коментари Харесай

Иван Анчев: Руското проникване е не само вредно, но и пагубно за България

" Стокхолмски синдром ", боязън от " съветската мечка ", и персонални зависимости: по този начин изяснява фактът, че редица български ръководства си затварят очите пред съветската опасност Иван Анчев, ръководител на Центъра за проучване на световните закани.

Според Анчев, посетител в предаването " Видимо и невидимо: Контрапропаганда ", битката с съветските шпиони, с хибридните офанзиви, с корупционните портали в правосъдната система, с русофилското наличие на учебниците по история, изисква голяма политическа воля и доста персонална храброст, която той не вижда в сегашните български политици. " Въпреки някои обособени дейности на " Демократична България ", която даже има раздел " Депутинизация " в своята стратегия, и на " Продължаваме промяната ", на процедура смяна не се вижда. Явно има вътрешнополитически ползи, поради които водачите допускат, че този вид говорене би трябвало да бъде понижено или прекъснато " - проучва антихибридните старания на ръководещите гостът. " Ние виждаме, че държавният уред - без значение дали приказваме за специфични служби, правоохранителни служби, дали приказваме за правосъдната власт или за прокурорската гилдия, те са инфилтрирани до безспир от хора, подвластни освен от русия, само че и от престъпни детайли и стопански ползи. Цялата система, която построяват, е тъкмо съветският олигархично-криминален модел на действие на страната, където всеки може да бъде сплескан, с цел да бъдат изпълнени задачите на тези, които са на върха на пирамидата " - безапелационен е той.

Иван Анчев е корав покровител на концепцията да се лустрират всички някогашни комунистически сътрудници в специфичните службите и политиката. Това ще е доста сложна борба, дава си сметка той, и с цел да бъде споделена, първо би трябвало да има ясна политическа воля от една политическа мощ, която да застане ясно и изрично на тези позиции. " Нужни са и едни отдадени хора, може би 20-30 души в някакъв специфичен отдел, които да имат безусловно цялостните оперативни благоприятни условия и правно-нормативни благоприятни условия да поведат битката с съветското въздействие в българската стопанска система и политика. Защото това няма да стане с палиативни ограничения, няма да стане с апели от вида: " Ето ние в този момент ще почистим нашата къщурка! ", тъй като видяхме, че като Борисов беше основен секретар, къщичката на Министерство на вътрешните работи ставаше все по-мръсна и по-мръсна ".

Иван Анчев приема концепцията за лустрация посредством лишаване на достъпа до класифицирана информация, стартирана през 2015 година от тогавашния народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев, само че съгласно него отнемането на този достъп би трябвало автоматизирано да води до овакантяване на държавния уред. В противоположен случай може да се стигне до куриозни обстановки като тази с преназначаването на друга служба в ГДБОП на дамата на така наречен " Нотариус ", на която е бил лишен достъпа по класифицирана информация, само че тя е останала в структурите на службата.
Според госта в " Контрапропаганда " е доста е значимо и подготвени и специализирали в западни правоохранителни академии на съюзнически страни офицери от българските служби да бъдат дейно употребявани. " До едно примерно 10 години след политическата смяна в България в Първи факултет в Академията на Министерство на вътрешните работи продължаваха да преподават същите преподаватели, които са преподавали в Държавна сигурност. След това наши офицери се изпратиха в Академията на ФБР в Куантико, в Международната правоохранителна академия в Будапеща, на други места. Ако към този момент не са напуснали службите, в този момент те са на най-вече приблизително управническо равнище в тях. Тези хора би трябвало да са на управителни постове в Министерство на вътрешните работи! " - предлага Иван Анчев.

Целият диалог на Калин Манолов с Иван Анчев можете да гледате:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР