Стоите си вие така красива, с пуснати коси, леко приведена

...
Стоите си вие така красива, с пуснати коси, леко приведена
Коментари Харесай

След първото дете идва кризата в отношенията

Стоите си вие по този начин красива, с пуснати коси, леко приведена над детското креватче и се умилявате. До вас мъжът ви прави смешна физиономия на радостно гукащото бебе. Вероятно по този начин сте си представяли майчинството, само че действителността се оказва толкоз сурова, че не успявате от време на време да вземете душ и да се срешете.

Последния път, когато правихте секс, беше в някакъв век преди нашата епоха, свадите все се случват от нищото, а вие се пробвате да пропъдите от главата си мисълта: „ Защо ми беше всичко това? “
Успокойте се – това се случва на всички и нормално отминава. Има дори и научно пояснение: рецесия след раждането на първото дете. Но всичко по реда си…

През 2009 година Денвърският университет разгласява шокираща статистика: 90% от фамилните двойки след раждането на детето означават понижаване на удовлетворението от своите връзки. Освен това – колкото по-високи били упованията, толкоз по-сложно било на двойката да преживее първата година след раждането на бебето. Вместо непосредственост и топлота – отдалечаване, вместо взаимно схващане – кавги.
Защо се случва по този начин? Психолозите дефинират няколко съществени аргументи:

Били сте двама, станали сте трима

Отношенията ви претърпяват колосални промени, функциите се сменят. Преди сте били любовници – просто Мъж и Жена, а в този момент сте родители – Майка и Баща. Това шокира: в един прелестен ден вие разбирате, че дружно с вас напълно не е този човек, който в миналото сте обичали. Дори да се познавате от учебната пейка и имате брак от 10 години, все едно би трябвало да се запознавате още веднъж.

Вариантите са два: или се адаптирате към новите функции, или това е началото на края. Обикновено осъзнаването на това, че „ детето е вечно “ се случва към края на първата година от живота на дребното. Двойките, които наред претърпяват тази рецесия, минават на ново равнище в връзките си и фамилията им става по-здраво.  

Какво да вършиме?
Разберете, че проблемите са краткотрайни, не се отчайвайте и не тропайте с крайник. Може да ви се коства, че всичко е зле и желаете да го върнете „ както си е било “. Както си е било може би в никакъв случай няма да стане, само че може да стане пъти по-добре, а това зависи единствено от вас.
Осъзнаването на този факт и живеенето в сегашното, а не тръшкането по предишното, е първата стъпка по пътя към превъзмогването на рецесията.

На мъжете също им е мъчно

Бременността и раждането са голямо прочувствено и хормонално натоварване за дамата. Следродилната меланхолия е публикувано събитие. Може да се разстройвате от това, че не влизате в старите си дънки, само че на този декор продължавате да вършите колосална физическа и ментална работа – да се грижите за детето и връзките си с колегата, които би трябвало да създавате на процедура още веднъж.
В този миг мъжът също претърпява не по-ведри времена: той не напълно добре схваща своята роля, ревнува ви от детето, а детето – от вас.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР