Сто таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират и днес на

...
Сто таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират и днес на
Коментари Харесай

Продължават протестите на таксиметрови шофьори в Румъния, 68 души обявиха гладна стачка

Сто таксиметрови водачи от цяла Румъния стачкуват и през днешния ден на " Площада на Конституцията " пред постройката на Народното събрание в Букурещ, като 68 от тях са в гладна стачка, заяви за Българска телеграфна агенция представителят на Националната асоциация на таксиметровите превозвачи Йоан Пугна.

" Сред стачкуващите през днешния ден има човек, болен от рак, който ще се оперира в понеделник и различен, който е с доста ниско кръвно, само че все пак тази заран и те пристигнаха да ни поддържат ", сподели  Пугна, като посочи, че протестиращите са Клуж, Търгу Муреш, Букурещ, Яш, Брашов, Крайова и други елементи на Румъния.

Той изясни, че за провеждането на гладна стачка не е нужно позволение от Общината.

" Според законодателството, когато обявиш гладна стачка на публично място, това се смята за импровизиран митинг и жандармерията не може да ни разпръсне. Но има избрани правила, които би трябвало да съблюдаваме. Наблюдават ни жандармерията и полицията. Трябва да им изпратим обновен лист с имената на сътрудниците в гладна стачка. Има и кола за спешна помощ, която ни обезпечава здравна грижа, в случай че зародят проблеми ", сподели Пугна.

Той и сътрудниците му са твърдо решени да останат на улицата, до момента в който проблемите им не бъдат решени. И възнамеряват да обединят сили с румънски фермери и превозвачи. 

" Днес в село Афумац (окръг Илфов), до Букурещ, ще дойдат фермери. Знаете, че преди месец там имаше солидни митинги. Опитаха се да блокират трафика. Ще забележим вечерта какъв брой ще дойдат и може да отидем и ние там и да им помогнем, а те да оказват помощ на нас ", сподели още Йоан Пугна.  

Сред протестиращите през днешния ден е Мирча Фридман от Арад, който работи като таксиметров водач от 2006 година Четвърти ден спи в колата си на площада. Споделя, че ще си тръгне отсам финален. 

" Нашите услуги са към общината и би трябвало да бъдем подкрепени от държавното управление. Изглежда обаче, че мултинационалните компании са по-важни от нас. Ние плащаме налози в Общината, плащаме такси, само че наподобява, че нямаме значение. Другите са по-важни от нас. Не желаеме Юбер и Болт да изчезват, само че желаеме да работим при равни условия. Да има лоялна и законова конкуренция. Как да се съпернича с някой, който прави курс за нула леи на километър. Нека и при нас, и при тях курсът да е 20 леи ", показа за Българска телеграфна агенция Мирча Фридман. 

" Вие в България не допуснахте Юбер. Румънското държавно управление да вземе образец от вас ", сподели различен стачкуващ. 

От понеделник стотици таксиметрови водачи стачкуват на " Площада на Конституцията "  пред постройката на Народното събрание в Букурещ. Във вчерашната проведена проява се включиха над 1300 души. В късния следобяд част от тях блокираха придвижването на площад “Виктория ” пред постройката на държавното управление. 

Недоволните желаят увеличение на оптималната възраст на таксиметровите коли от 10 на 15 години, унищожаване на по този начин наречената динамична цена за Юбер (Uber) и Болт (Bolt) и идентични налози и такси за компаниите и лицата, които дават услуги за споделено пътешестване. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР