Сто дни след най-смъртоносните земетресения в историята на Турция и

...
Сто дни след най-смъртоносните земетресения в историята на Турция и
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: 100 дни след трусовете в Турция и Сирия милиони деца се нуждаят от подкрепа

Сто дни след най-смъртоносните трусове в историята на Турция и Сирия милиони деца и фамилии се борят да изградят още веднъж живота си. 2,5 милиона деца в Турция и 3,7 милиона в Сирия не престават да се нуждаят от филантропична помощ. 
Прочетете още
Двете опустошителни трусове от 6 февруари т.г., последвани от хиляди вторични земетресения, оставиха без дом доста деца и фамилии, стопираха достъпа до жизненоважни услуги, в това число чиста питейна вода, обучение и медицински грижи, и усилиха рисковете за уязвимите деца.

„ След земетресенията децата и в двете страни претърпяха тежки загуби и тъга “, съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която посети и двете страни единствено седмици след първичните земетресения. „ Земетресенията засегнаха региони, където доста фамилии към този момент бяха извънредно уязвими. Деца изгубиха фамилиите и околните си, видяха домовете и учебните заведения си разрушени и целият им живот се прекатурна “, добави тя.

Дори преди земетресенията доста фамилии в засегнатите региони към този момент изпитваха огромни компликации. В тези региони в Турция нивата на беднотия измежду децата към този момент бяха високи – към 40% от семействата живеят под линията на бедността спрямо към 32% приблизително за цялата страна. Данните демонстрират, че без устойчива локална и интернационална поддръжка, в това число финансови помощи и обезпечаване на достъп до обучение, този дял може да нарасне до повече от 50%.

В момента уязвимите деца в засегнатите региони са изложени на редица опасности, в това число принуждение, насилствени бракове, насилствен труд или отпадане от учебно заведение. Образователният развой за съвсем 4 милиона деца, които вървят на учебно заведение, беше нарушен, в това число за повече от 350 000 деца бежанци и мигранти. Турция реализира прогрес в намаляването на тези опасности в последните години, само че следствията от земетресенията може да забавят по-нататъшната работа в тази посока.

В Сирия децата към този момент 12 години страдат в изискванията на продължаващ спор, който засегна цялата инфраструктура и всички публични услуги. Силните земетресения през февруари утежниха съществено обстановката, като унищожиха учебни заведения, здравни заведения и жизненоважна инфраструктура. Разрушената водна и канализационна инфраструктура сложи 6,5 милиона души в нараснал риск от заболявания, излъчени през водата, в това число холера.  

Според изчисленията към 51 000 деца под 5-годишна възраст страдат от приблизително и тежко недохранване, а 76 000 бременни и кърмещи дами се нуждаят от лекуване за остро недохранване.

Около 1,9 милиона деца бяха наранени от спиране на образованието, като доста учебни заведения към момента се употребяват като места за заслон. През последните 100 дни доста от тях към момента живеят в необикновено сложни условия, а безпокойството се покачва от спомагателната неустановеност, че не знаят по кое време ще би трябвало да се реалокират от едно място за подслоняване на друго.

„ Пътят към възобновяване е дълъг и фамилиите ще се нуждаят от продължителна поддръжка “, означи Катрин Ръсел. „ Дългосрочното влияние на бедствието, в това число растящите цени на храната и силата, в комбиниране със загубата на прехранване и достъп до услуги ще станат причина за още по-голяма беднотия за стотици хиляди деца. Ако финансовата помощ и главните услуги за тези деца и фамилии не бъдат приоритет като част от проекта за възобновяване в кратковременен и дълготраен проект, тези деца ще останат в нараснал риск от употреба и злоупотреби “, добави изпълнителният шеф на УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ приканва интернационалната общественост да трансформира в приоритет фокусираното върху децата възобновяване и да подсигурява, че потребностите на децата ще бъдат посрещнати благодарение на разпределените средства. В рамките на напъните за възобновяване са нужни вложения с акцент върху построяването на по-добри, по-устойчиви и приобщаващи системи за най-уязвимите

УНИЦЕФ работи неуморно след земетресенията, с цел да усили незабавната животоспасяваща поддръжка в засегнатите общности, с цел да оцени въздействието на бедствието и да поддържа възобновяване на разрушената инфраструктура и главните услуги. Необходима е обаче повече поддръжка, с цел да се отговори на продължаващата рецесия.

За да отбрани правата на децата и да предотврати задълбочаването на лишенията, УНИЦЕФ приканва за още вложения в основни области като финансовото подкрепяне на фамилиите, достъп до качествено обучение и достъп до психосоциална поддръжка. Тези вложения ще оказват помощ на фамилиите да се оттласнат от бедността и ще предотвратят отрицателни последствия като да вземем за пример детски бракове и детски труд.

Продължаващото финансиране на стратегии за опазване на здравето, хранене, вода и хигиена е сериозно значимо за гарантирането на здравето и благосъстоянието на децата и намаляването на риска от епидемии.

За да посрещне животоспасяващите потребности на съвсем 3 милиона деца, наранени от земетресенията в Сирия, УНИЦЕФ приканва за набирането на 172,7 милиона щатски $, с цел да приложи своя проект за неотложно реагиране след земетресенията. Към момента са събрани 78,1 милиона щатски $, като храненето, здравните грижи и образованието остават със доста незадоволително финансиране.

За работата на УНИЦЕФ в Турция към момента не доближават повече от 85,4 милиона щатски $ от нужните 196 милиона $, с цел да се обезпечат животоспасяващи ограничения и услуги за децата в потребност.

Всички браншове се нуждаят от средства, само че с най-голяма липса на финансиране е обезпечаването на филантропична помощ посредством парични преводи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР