Стивън Хокинг беше един от тези редки учени, които се

...
Стивън Хокинг беше един от тези редки учени, които се
Коментари Харесай

Томас Хертог: Със Стивън Хокинг търсихме нови прозрения за Големия взрив

Стивън Хокинг беше един от тези редки учени, които се управляват в своята работа с математиката и теоретичната физика от метафизичен въпроси, от безконечните човешки въпроси, които постоянно сме си задавали.

Това съобщи пред БГНЕС Томас Хертог, непосредствен помощник и биограф на Стивън Хокинг. Всепризнатият академик беше в България за " Софийски фестивал на науката ", с цел да показа една напълно друга позиция за историята на Вселената, произхода на времето и законите на физиката.

Като научен физик и последният помощник на Стивън Хокинг цели 20 години, досега на гибелта му през 2018 година, Томас продължава да бъде живата връзка и най-проницателният повествовател на концепциите на Хокинг. Той продължава да разисква редица доста завладяващи въпроси, за които учените не престават да спорят и до през днешния ден:

Какво е имало преди Големия гърмеж? Как се е случило по този начин, че нашата Вселена е годна за живот? Има ли други вселени и скрити измерения на пространството? Могат ли физичните закони да еволюират?

В изявление за БГНЕС Томас Хертог показа и своите прекарвания при първата си среща с изключителния Хокинг.

„ Това е един от тези сюрреалистични моменти в живота на индивида, напълно явно, нали? Това беше някакво дълго струпване, тъй като в Кеймбридж беше известно измежду студентите, че който е отличник в класа в края на годината, ще получи покана да се опитва за помощник на Хокинг. Никога не ми беше хрумвало, че това ще се случи на мен. И по този начин, това е един от тези решаващи моменти в живота на индивида, тъй като виждам вратата на кабинета му и похлопвам на нея. Разбира се, няма отговор. Той не можеше да приказва. Така че трябваше самичък да си отворя и да се показва. И тогава отново нямаше отговор, несъмнено. Но в последна сметка диалогът се получаваше. И би трябвало да кажа, че тази първа среща с Хокинг беше някакъв тип завръщане вкъщи за мен. Защото като дете се интересувах от математика, бях добър в математиката и се интересувах от философия. И ето го индивида - Хокинг беше един от тези редки учени, които се управляват в своята работа с математиката и теоретичната физика от метафизичен въпроси, от безконечните човешки въпроси, които постоянно сме си задавали. И това беше първият път, когато срещнах подобен човек. И почувствах, че двата ми интереса се сливат и събират в този академик, тъй че незабавно разбрах, че точно това е, което желая да върша. “

Цялото изявление с Томас Хертог може да гледате в канала на БГНЕС в Patreon: patreon.com.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР