Стипендии за магистратури в едни от най-елитните университети в света.

...
Стипендии за магистратури в едни от най-елитните университети в света.
Коментари Харесай

Какви са условията за държавните стипендии за престижни световни университети?


Стипендии за магистратури в едни от най-елитните университети в света. Държавата ще финансира образованието на български студенти в чужбина, само че против избрани условия.

Става въпрос за Национална стратегия " Фонд " Стефан Стамболов ".

До 2025 година в това число ще се провиснал до 10 стипендии за магистърска степен годишно. Всяка от тях - до 200 хиляди лв. или общо 6 милиона.

Според разпоредбите обаче след завършването си, студентите би трябвало да се върнат да работят в България най-малко три години.

Студент по медицина в шести курс, Теодора Делчева към този момент е решила да остане и работи в България, до момента в който състудентите й към момента са пред алтернатива.

„ Дали да останат тук или да търсят вид в чужбина, където изискванията за медицина са положителни и заплащането е доста по-високо. Трябва да има политика, която умишлено да работи за възстановяване на изискванията в лечебните заведения, както и за заплащането освен на лекарите, а и на целия медицински личен състав “, споделя Теодора.

За студенти като Теодора просветителното министерство предлага " Фонд Стефан Стамболов ", който заплаща образованието в чужбина, само че изисква спечелилият стипендията да се върне и работи в България.

Условията са: претендентите би трябвало да са български жители, с бакалавърска или магистърска степен, добита до пет години преди състезанието. Успехът от дипломата да е най-малко 5-ца.

Желаещите избират от 24 университета, измежду които Харвард, Принстън, Кеймбридж и „ Джон Хопкинс “.

„ Бих пробвала, в случай че мога в Колумбия, Принстън, Станфорд - би било прелестно “, разяснява Теодора

Стипендиите ще покриват превоза до задграничното висше учебно заведение, таксата за образование, разноските за наем, здравна застраховка.

Преди заминаването си обаче студентът подписва контракт с българската страна.

" При несъблюдение на отговорностите от страна на бенефициента същият възвръща цената на получената стипендия плюс рента. "

Подборът стартира от юни с разглеждане на документи, показване на видео визитка и осъществяване на самостоятелно изявление.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР