Стимулационните протоколи за добиване на множество здрави яйцеклетки за целите

...
Стимулационните протоколи за добиване на множество здрави яйцеклетки за целите
Коментари Харесай

Успешният стимулационен протокол при инвитро е индивидуалният


Стимулационните протоколи за извличане на голям брой здрави яйцеклетки за задачите на инвитро оплождането непрестанно се модифицират и развиват през последните 30 години. Появата на нови стимулационни сътрудници замести естествения цикъл, допускащ приемането на всекидневно една-единствена яйцеклетка. С напредването на технологиите, фармакологията и познанията в областта на асистираната репродукция през годините се създадоха разнообразни препарати и протоколи, които да отговорят на съответните потребности на пациентите. Индивидуалният метод обаче все по този начин е най-голямото предизвикателство при избора на медикамент и протокол, означават репродуктивните експерти от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ и допълват, че се ползват разнообразни типове стимулационни протоколи – импровизиран цикъл, минимална стимулация и следена овариална хиперстимулация (КОХ).
Целта на следената овариална хиперстимулация (КОХ) е да се пунктират сред 8 и 15 зрели яйцеклетки с положително качество. Стремежът е да се предотврати изразен дискомфорт за дамата и изключително значимо – овариален хиперстимулационен синдром (ОХСС), както и да се избегнат незадоволителна стимулация и дребен брой яйцеклетки. Именно тук е значимата роля на репродуктивния експерт, който избира подобаващия стимулационен протокол и медикаментите, наблюдава отговора на женския организъм в динамичност и приспособява дозата на медикаментите. Много значимо е и да се подтиква овулацията с инжекция hCG (Човешки Хорионгонадотропен хормон) в оптималния миг.
Спонтанен цикъл
Преди 30 години, през далечната 1978 година, първата инвитро процедура се прави без използване на лекарства. Тогава обаче се реализира невисок % на бременностите. С развиването на медицинските и лабораторни технологии и с повишението на квалификацията на експертите процентът на постигнатите бременности сензитивно се усилва, за което способстват минималната стимулация и следената овариална хиперстимулация (КОХ).
Минимална стимулация
При минималната стимулация специфичните хормонални препарати се ползват в дребни дози (по-малко дни), като задачата е доближаване до естествената яйчникова физиологишя, което пък води и до извличане на по-малък брой яйцеклетки (
Контролирана овариална хиперстимулация (КОХ)
КОХ има за цел да подтиква образуването на голям брой зрели яйцеклетки. Добиването им дава опция в последващото лабораторно оплождане да се получат повече ембриони, което доста усилва възможностите за зачеване. Стимулацията се прави посредством използването на лекарства по скица. Отговорът на яйчниците на стимулацията се мониторира посредством серия от ултразвукови прегледи и проучване равнищата на Estradiol в кръвта. По време на ултразвуковите прегледи се наблюдават броят и размерът на формираните фоликули, както и дебелината на маточната лигавица. За попречване на овулация се изследват равнищата на LH в кръвта и се ползват лекарства за нейното угнетяване. Имайте поради обаче, че само лекуващият репродуктивен експерт познава най-добре здравословното ви положение и единствено той може да предложи оптималния вид за стимулационен протокол.
Лекарят разисква с пациентите кой протокол е най-подходящ, т. е. какъв набор от медикаменти е нужен за стимулиране на яйчниците за образуване и напредък на най-благоприятен брой яйцеклетки. Репродуктивният експерт ще следи този развой посредством ултразвукови прегледи и кръвни проби на другите хормонални равнища. Пациентките получават лекарства, които, първо, подтикват яйчниците за формиране на по-голям брой яйцеклетки, второ, попречват преждевременното узряване и обособяване на яйцеклетки от яйчниците по време на инвитро стимулацията. Медикаментите се ползват или подкожно (в региона на пъпа), или мускулно (в региона на седалището). Лекуващият доктор дефинира най-подходящата за пациента доза и осведоми за вероятните опасности, страничните резултати, както и за изгодата от тези лекарствени средства.
Важно е пациентите, които са тръгнали по пътя към мечтаното бебе, да не не помнят, че самостоятелните протоколи на лекуване не могат да бъдат сравнявани между тях – всеки работи за съответния случай и съответния организъм. Всяка жена реагира друго при използването на една и съща стимулация. Сред субективните фактори, които въздействат на тази реакция, са възрастта на дамата, съществуването или неналичието на хормонален дисбаланс, както и историята на стерилитета. Научете повече по какъв начин протича една инвитро процедура в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ тук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР