Стилната синя кутия на Tiffany & Co. може да накара

...
Стилната синя кутия на Tiffany & Co. може да накара
Коментари Харесай

8 факта за Tiffany & Co., най-известният магазин за бижута в света

Стилната синя кутия на Tiffany & Co. може да накара сърцата на доста девойки да препускат лудо. И няма значение дали вътре се крие ключодържател, или пръстен, затрупан със скъпоценни камъни - всяко украшение от тях е безупречно. И по тази причина тази марка е толкоз известна. А през днешния ден ще ви срещнем с нея още по-отблизо. Ето няколко забавни обстоятелството за Tiffany & Co.

1.Компанията е учредена от Чарлз Луис Тифани и Джон Йънг през 1837 година, само че първият им магазин надалеч не е блестящ - продават писалищен материали и първокласни артикули. По-късно Чарлз поема компанията, преименува я на Tiffany & Cо. и взема решение да се концентрира най-вече върху бижута. За да отпразнува датата на основаването, Тифани пуска сбирка, наречена „ 1837 “, която се създава и до през днешния ден.

2. Марката е въодушевена от брачната половинка на Наполеон III, императрица Ежени де Монтихо. Тя е била най-голямата фешън икона на 19 век. Когато Чарлз Тифани видял нейния портрет, бил сигурен, че нюансът на синята ѝ рокля ще стане доста известен. Затова взема решение да го направи формален цвят за марката Tiffany, пресъздавайки го в Pantone. И защото Tiffany & Co. има този цвят, няма да можете да намерите сходен на никое място другаде.

3. За да развие своя бизнес, Чарлз основава първия азбучник за поръчки по пощата в Америка, прочут като „ синята книга “. Много други марки последвали образеца му, когато разбрали какъв брой сполучлив е този метод.

4. Чарлз е този, който изобретява годежния пръстен с огромен драгоценен камък. През 1886 година той взема решение, че ще направи диаманта известен. Скоро всяка жена в Америка желае това украшение.

5. Някои други творби на марката също се трансформират в класика, да вземем за пример лампата Тифани, направена от цветно стъкло. Стив Джобс, който предпочитал да живее минималистично, имал единствено грамофон и лампа Тифани в хола си.

6. Има едно строго предписание в магазините на Tiffany: Никога няма да ви разрешат да купите кутия за бижута независимо. Човек получава такава единствено при покупка. Според публикация във вестник от 1906 година - „ Тифани има едно нещо на склад, което не можете да купите в никакъв случай и за никаква сума. И това е една от емблематичните сини кутии, които се получават като подарък към всяка покупка.”

7. Чарлз и идващите притежатели осъзнали, че дизайнерите на бижута са ключът към поддържането на компанията. Така че постоянно наемали най-хубавите. Така нареченият “втори Златен век” на марката стартира под управлението на Уолтър Ховинг през 1955 година Той наема Жан Шлумберже, чиито хрумвания съчетават скъпоценни камъни в доста подробен дизайн. Освен това, той показва селекция от незнайни до момента цветни скъпоценни камъни, като кунзит, морганит, цаворит и танзанит.

Дизайнерите Елза Перети и Палома Пикасо се причисляват към Tiffany & Co през 70-те и 80-те години на предишния век и проектират някои от най-красивите и цветни сбирки на Tiffany. Палома Пикасо е въодушевена от графитите върху постройките на Манхатън. Точно тя премисля уличното изкуство на града в шикозни, първокласни, графични бижута, които към момента са доста известни и до през днешния ден.

8. Tiffany & Co има един от най-големите жълти диаманти, откривани в миналото. Теглото на карата на диаманта е 57,484 гр в необработено положение. Когато е открит през 1878 година в мината Кимбърли в Южна Африка, гемологът на марката, Джордж Фредерик Кунц, на който е поверено рязането на диаманта, е единствено на 23 години. Той учи скъпоценния камък в продължение на една година, преди да стартира да го реже. Кунц изряза диаманта във форма на възглавница с 82 фасета, с цел да усили оптимално блясъка му.

Интересното е, че Кунц не е посещавал лицей. Сам се е научил на минералогия от книги и полеви проучвания. Този прочут елмаз на стойност 30 милиона $ е носен единствено от 4 души. Носен е от госпожа Шелдън Уайтхаус на Tiffany Ball през 1957 година, от Одри Хепбърн в рекламни фотоси за кино лентата “Закуска в Тифани”, от Лейди Гага по време на церемонията Оскар през 2019 година и от Бионсе за рекламната акция на Tiffany през 2021.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР