Стилът продава, което е една от причините SUV-имиджът да е

...
Стилът продава, което е една от причините SUV-имиджът да е
Коментари Харесай

BMW M440i Gran Coupe е семейно купе за напреднали

Стилът продава, което е една от аргументите SUV-имиджът да е толкоз известен. Но в случай че желаете първокласен модел, който е по-динамичен от SUV и по-елегантен от седан – автомобил, който прави изказване – 4-вратите купета оферират тъкмо това.

Преди 18 години се появи Mercedes-Benz CLS, който отвори тази характерна елетна ниша. За времето си това беше коренен ход, през днешния ден той е нещо всекидневно, без това да омаловажава по никакъв метод качествата на последния баварски модел, експлоатиращ тематиката. Става въпрос за Series 4 Gran Coupe, което комбинира атрактивна визия, размекваща капачките на коленете динамичност и впечатляващо качество. Всичко това пакетирано в прословутото за баварците развлечение от шофирането, подплатено с главните полезности във философията на баварците.

Темата за голямата радиаторна решетка на Сeрия 4 към този момент е наказуема от мен с една цветуща. Това е по този начин не поради обстоятелството, че я намирам за красива, а поради нескончаемото и неоригинално мрънкане по тематиката, което към този момент се трансформира в бял звук. Лозунгите по тематиката толкоз се изтриха, че ще отделя единствено толкоз за „ бъбреците” още повече, че Series 4 Gran Coupe е някак по-грациозен от своя двуврат другар. Това не би трябвало да го споделям, когато съпоставям модели с две и четири порти, само че образното лъчение на гран купето като че ли ме притегля повече. Броните са нови, дръжките на вратите са скрити, като не би трябвало да се подценява и фактът, че този съответен модел е версия M440i. Изваяният челен похлупак и огромните охлаждащи отвори слагат финални линии върху дизайна начело.
 STOP & GO: Series 4 Gran Coupe е със 70 кг по-тежък от Series 3 Touring с равностоен мотор.
Отявлените почитатели на BMW несъмнено няма да се съгласят с мен, само че надали ще оспорят визията на профила. Безупречно е оформлението и на задницата, където хоризонталните линии и тесните, стилно затъмнени задни светлини придават ширина и мощност.

Ударението освен това купе е сложено върху представката „ гран”, която идва да подскаже, че всичко е било концентрирано откъм гърба. Проблемът на 2-вратката е, че откъм гърба безпроблемно могат да се промъкнат единствено деца, до момента в който възрастен ще би трябвало да е ходил на курсове по йога. Интересното е, че по-късно упражнение попадаш на място с задоволително пространство за краката. Gran Coupe не е нито по-дълго, нито предлага повече място за краката откъм гърба, само че пък има трети защитен колан и най-много – малко повече пространство в региона на главата. Не мога да пропусна и отварящата се като на хечбек пета врата, улесняваща товаренето в другояче доста огромният за сходен клас коли багажник.

Тази най-потентна версия на Серия 4 Гран Купе разчита на характерни модификации само че шасито, в това число амортисьори и деен диференциал на задната ос.

Под дългия челен похлупак е инсталирано нещо добре познато, само че с щипка фалшификация от новото време: 3,0-литровият 6-цилиндров елемент се подкрепя от 48-волтова мека хибридна технология с 11 к.с. спомагателна мощ, с което общият брой на конете става 374 и 500 Нм въртящ миг. С Launch Control и 4х4 автомобилът форсира до 100 км/ч за 4,7 секунди. Тази трансформация е като същинско BMW от остарялата школа. Но за разлика от М3 и М4, моторът на M440i не е толкоз нападателен, усещаш го някак по-улегнат като темперамент. Разполагаш с в действителност впечатляващи динамични параметри, само че в това време не изпитваш оня боязън, който поражда М4.

Същият този елемент генерира удивителен саундтрак, който бих избирал постоянно пред изкуствения тон на електрическите автомобили по този начин, както постоянно бих предпочел Senjutsu на Iron Maiden пред звуците на природата в някое безвкусно СПА.
 STOP & GO: Технологията Mild-Hybrid с 48-волтов стартер/генератор подкрепя мотора с вътрешно горене с спомагателна мощ от 11 к.с.
Както и чаках, шасито на M440i е идеално уравновесено (перфектното систематизиране на тежестта от 50:50 сред двете оси помага), като преимущественото ориентиране на по-голямата част от 550-те нютон метра към задната ос от M xDrive системата оказва помощ да усещаш мощното сцепление, само че и възприятие за развлечение, което можеш да изпитваш от шофирането. Когато искаш да пътуваш умерено, Gran Coupe е също толкоз кадърен. Коледното ми напредване в натоварения междуградски трафик не бе причина за потребление на цялостния капацитет на M440i. Затова пък съумях да се убедя, че претрупан като шейната на Дядо Колега автомобил с 374 к.с. може да харчи 8,3 л/100 км. Прибирането ми към София бе по-бързо и умерено поради по-слабия трафик след празниците, само че все пак още веднъж останах учуден, защото върнах автомобила след 500 км и 8,6 л/100 км. Това е извънредно непосредствен параметър до заводския междинен разход от 8,2 л/800 км, отличен отзив за баварския талантлив инженеринг.

Преимуществата пред Серия 3, на която е основано гран купето, са няколко. То е по-аеродинамично, а монококът е по-устойчив на извъртане. Всички версии на Gran Coupe стъпват на по-твърдо окачване по отношение на версиите на „ тройките”, като по-спортната ориентировка се подпечатва от по-широката диря и по-дълго междуосие. Последното е гаранция за по-висока непоклатимост и по-привлекателен външен образ. Фактът, че Gran Coupe и еднакъв като размери с Coupe (а това са сериозните 4,8 м дължина и 1,85 м широчина) значи, че 4-вратият модел стъпва на пътя по същия метод като 2-вратия си другар, което е отлична вест.
 STOP & GO: При тегло над 1,9 тона и мощ 374 к.с. (500 Нм), упованията са този елемент да отвори паст като на ламя хвърлила око на млада госпожица на село. Но аз съумях да реализира минимални 8,3 л/100 км, като върнах автомобила при междинен разход от 8,6 л/100 км. Доста непосредствен параметър до заводския междинен разход от 8,2 л/100 км.
Купето (било то и във версия Gran) е извънредно добре уравновесен автомобил, който обожава положителната пътна настилка, а завоите единствено прибавят онази пикантна фалшификация, която би следвало да върви дружно с автомобил, обозначен с буквите M440i. Неравностите на пътя обаче се усещат с всички фибри на тялото. Но в случай че двувратката може да се дефинира като състезателен автомобил, то 4-вратият модел е по-скоро фамилен автомобил (с 374 к.с. за разкош), който е прелестен за ръководство. Не съм очаквал, само че има турбо дупка, която ловко се прикрива от отличната 8-степенна скоростна кутия, понижавайки бързо предавки при потребност. Стигне ли стрелката в междинния оборотен диапазон, 500-те нютон метра правят своята магия с прелестна хармонична нотка. Задвижването на четирите колела е нещо съвсем (вече) наложително при BMW, още повече, че зимно-летните условия по време на пътуването ми си изискваха въртящ миг при потребност към всички колела.

Забележки към интериора на BMW? Никакви. Луксът е емфатичен от доста кожа (да ме простят природозащитниците), отлични седалки (винаги са акцент за мен в баварски автомобил) и наложителната цифровизация и благоприятни условия за съгласуваност. BMW се гордее с големия си набор от асистиращи системи и гласов/жестови надзор, които единствено отбелязвам. Аз персонално незабавно изключвам някои от асистентите, а италианският ми жанр на диалог брачната половинка постоянно води до намаляване/усилване на звука или промяна на станция. Но пък в случай че сте с младо гадже може в допълнение да го впечатлите. Аз съм от остарялата школа и се впечатляват от прозорци на вратите без рамки.

В последна счете M440i xDrive Gran Coupe е автомобил, който се оправя добре (най-меко казано) с безусловно всичко. Концепцията е истинска: грациозен, само че потребен състезателен автомобил. Изпълнението е доста повече от положително: извънреден мотор, занимателно, само че и цивилизовано шаси, качество на топ равнище и три места откъм гърба (плюс сериозен багажник). Правилният цвят на купето прикрива тези дискусионни „ бъбреци”, само че те не трябва да ви тормозят, тъй като онлайн не са страшни, а по-скоро екстравагантни. Цената нормално е въздържащ фактор, само че рекордните продажби на BMW през тежката 2021 година ми приказват, че баварските клиенти не са впечатляват елементарно.

Технически характерности

BMW M440i xDrive Gran Coupe

Размери

Дължина, мм: 4783

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1442

Междуосие, мм: 2856

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен размер, куб. см: 2993

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 374 при 5500-6500

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 500 при 1900-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,7

Среден разход, л/100 км: 8,2

Вредни излъчвания СО2, г/км: 182

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: от 132 200

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР