Стикерите с баркод носят ценна информация за продуктите, но са

...
Стикерите с баркод носят ценна информация за продуктите, но са
Коментари Харесай

IR маркери може да заменят баркод стикерите

Стикерите с баркод носят скъпа информация за продуктите, само че са много грозни и досадни и се отлепват след време. Експериментална нова технология предлага трайна и елегантна опция: инфрачервени етикети, които се вграждат посредством 3D печатане непосредствено в продукта, разгласи Милен Ганев, съучастник в българската софтуерна компания " Е-CARD ", която е в топ 50 в Европа. Тези етикети са невидими с просто око.
Известна като InfraredTags, технологията се създава от екип на Масачузетския софтуерен институт под управлението на докторант Мустафа Дога Доган. Идеята му хрумнала, когато чу за нов смарт телефон, който включва камера за инфрачервени изображения.
Системата се базира на съществуваща комерсиална пластмасова нишка за 3D щемпел, която е непрозрачна за забележимата светлина, само че пропуща инфрачервената светлина. Това разрешава етикетите да бъдат вграждани, като за задачата има два вероятни метода, изясни Милен Ганев.
Първият метод включва изрязване на образец с дребни малки въздушни пролуки в пласта пластмаса, който е затрупан с равен предпазен външен пласт. Дупчиците съставляват единици и нули – двоичен код, който може да бъде прочетен посредством инфрачервена камера.
Другият метод включва потребление на втори тип пластмаса – такава, която е непрозрачна за инфрачервената светлина – за основаване на по-традиционни баркодове или QR кодове. И в този случай те биват покрити с външен пласт от главната пластмаса, тъй че да не се виждат, в случай че не бъдат облъчени с инфрачервена светлина, акцентира Милен Ганев от "E-CARD ".
Досега научният екип е основал продукти като чаши с вградени баркодове, както и Wi-Fi рутер с вградени тагове, които разкриват името на мрежата или паролата (в взаимозависимост от ъгъла на изображението). Направен е даже и на ниска цена контролер за видеоигри, който включва евтина инфрачервена камера, инсталирана на контролно колело – когато колелото се върти наляво или надясно, камерата открива неговата позиция посредством обрисуване на баркод, вграден в контролера.
Надеждата на основателите на новата система е, че в бъдеще InfraredTags могат да бъдат вграждани и в други обекти като устройства, ръководени от смарт телефони, или очила за разширена действителност. Чрез сходни очила хората ще могат да виждат „ скрита” информация за продуктите в магазините, изясни Милен Ганев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР