Стихотворението Посещение от Св. Никола, по-известно с първия си стих

...
Стихотворението Посещение от Св. Никола, по-известно с първия си стих
Коментари Харесай

Модерният образ на Дядо Коледа е вдъхновен от стихотворение от 1822 г.

Стихотворението " Посещение от Св. Никола ", по-известно с първия си стих " Беше нощта преди Коледа... " има особено място в коледната традиция - тъкмо до шоколадите, песните и ярките светлини. Защото се счита, че това е въодушевило актуалния облик на Дядо Коледа като радостен дъртак с шкембе и в алено.

Все още се спори дали създателят е Клемънт Мур от семинария в Ню Йорк и че я е написал за децата си през 1822 година, споделя библиотекарка за изданието. Има недоказана версия, че поетът е Хенри Ливингстън, фермер от авторитетна фамилия в Ню Йорк, и че то е написано още през 1808 година

Мелиса Чим напомня, че учени извеждат тази традиция още от антична Гърция и богинята Артемида, чийто храм бил опустошен от Св.Никола, върху който, на собствен ред, били трансферирани част от присъщите черти като разпределяне на дарове на децата и зестра на момите, които не могат да съберат задоволително.

През Средновековието неговият празник на 6 декември става известен в Европа, а с наближаването на модерните времена стартират да го изобразяват като строен мъж с епископска тиара, носещ за децата блага или санкции. В немска легенда той е придружаван от Крампус - полу-коза, полу-демон, създание, наказващо неприятните деца съгласно степента на прегрешенията им.

Във викторианска Англия отблязването на Коледа стартира да придобива чертите на празник с много ядене и пийване към християнската работа за Рождество. В началото на XIX век дядо Коледа към този момент е изобразяван като купонджия от простолюдието, който по-скоро се нуждае от подаяние, в сравнение с да раздава дарове.

С еволюцията на Коледа като фамилен празник се трансформира и обликът на стареца - неговата палавост към този момент идва от коледния дух, а не от купона, и бузите му розовеят от наслада, а не от алкохола.

В този миг " Нощта преди Коледа " става фактор за оформяне на модерната американска версия на Дядо Коледа, която десетилетия по-късно се постанова и като преобладаваща по света. В стихотворението той е разказан като " облечен целият в кожа от клава до пети " с искрящи очи, зачервени бузки, снежно бяла брада и стомах. В текста той е показан още като шегобиец, носещ наслада за дребни и огромни със своята шейна, теглена от елени.

Томас Наст, художник по времето на Гражданската война в изданието Harper`s Weekly, основава облика на Дядо Коледа в поредност от 33 рисунки, оповестени в интервала 1863-1866. Първата от тях е въодушевена от описанието във въпросното стихотворение на Дядо Коледа като дъртак с чувал с дарове в шейна с елени. В част от рисунките от чувала се подават играчки във формата на оръжия, което се счита за политическо обръщение в поддръжка на бойците от Севера.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР