Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда Маларме

...
Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда Маларме
Коментари Харесай

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда Маларме

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската премия " Маларме " за преводна лирика, заяви той в обява в профила си във Facebook, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Много се веселя, че стихосбирката " Там, където не сме " в прелестния превод на Мари Врина-Николов е селектирана от членовете на академията " Маларме " измежду 6-те номинирани книги за премията " Маларме " за преводна лирика ", осведоми създателят. Господинов благодари на преводачката Врина-Николов.

Наградата за задграничен превод „ Маларме " е основана през 2022 година и има за цел да подчертае работата на преводачи, които способстват за разширение на литературните хоризонти, както и значимостта на задгранична лирика, преведена на френски.

Отличието на академията " Маларме " се връчва по време на Панаира на книгата в Брив ла Гаярд, който ще се организира от 8 до 10 ноември. Тя е на стойност 3800 евро, като сумата се дава от управляващите на града. С паричната награда те дават и едномесечно престояване в Брив ла Гаярд на спечелилия създател.

Георги Господинов завоюва интернационалната премия " Букър " предходната година за романа си " Времеубежище ", чийто превод на британски език е на Анджела Родел.

Той е създател на книги с лирика и прозаичност, измежду които " Лапидариум " (1992), " Черешата на един народ " (1996, 1998), " Писма до Гаустин " (2003), " Естествен разказ " (1999, 2000, на френски - 2002), " И други истории " (2001, на френски - 2003), “Физика на тъгата “ (2011) и “Времеубежище “ (2020).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР