Стихиен вятър отнесе покриви на къщи в Смолян, потроши дървета

...
Стихиен вятър отнесе покриви на къщи в Смолян, потроши дървета
Коментари Харесай

Стихия отнесе покриви на къщи в Смолян, потроши дървета и коли

Стихиен вятър отнесе покриви на къщи в Смолян, потроши дървета и коли рано тази заран. Към 7 часа и половина над горната част на града се изви мощна стихия, траяла няколко минути, само че с тежки последици за няколко фамилии.
" Със сина бяхме станали, щеше да потегля на учебно заведение. Чу се доста мощен звук, очевидно тогава мина - торнадо ли е, смерч ли е, не знам. Помислих си, че нещо става с покрива. Излязох и видях на стълбището едно огромно парче ламарина. Разбрах какво е станало. Качих се на тавана и видях ужаса. Къщата е нова, дори предходната година я санирахме. Покривът си беше здрав, то се и вижда. Даже го боядисахме с багра 3 в1, с цел да се резервира за дълго. Имах възприятието, че ще изкара най-малко още 20 години и от горната страна. Виждате, че всичко е крепко, очевидно някъде изпод е подхванало и е вдигнало целия покрив, след което го е стоварило на улицата ", споделя Георги Семерджиев.

В къщата живеят две фамилии – неговото и на брат му, като братът сега е в Германия. Третият етаж е ненаселен. " Най-важното е, че няма потърпевши хора ", акцентира Георги.
Той към този момент е подал сигнал в общината и чака помощ, с цел да покрият отначало триетажната им къща. " Опасявам се от времето – есен е, цяла заран валя, в този момент поспря. Вътре е почнало да се цялостни с вода. Отгоре е плоча, единствено по стълбището се стича, само че си е ужасно да живееш без покрив. Не единствено покрива, част от стената на таванския етаж  се е откъртила. Етажът е тухлен, здрав, само че е била някаква страшна мощ, щом е отместила стената ", добави стопанинът на къщата.

Падналият покрив е потрошил две коли. Притиснати са БМВ и Ауди 6-ца, купена едвам това лято. Собственикът им е в Англия на работа. Съседи споделят, че от БМВ-то нищо не става.

/Къщата на Росица Кърчева от Смолян/
" На Росица Кънчева й е паднал е целият покрив – гаража и всичко им е отнесено. На Ружка Ковачева също, на Миленчо на баба му къщата също, целият покрив. Хранителния магазин на Каптажа, ресторант " Рибката ".  Даже са го видели по какъв начин е въртяло и се върти като фуния ", разказваха дами от квартала.

" Има свалени покриви на къщи в кв. " Каптажа ". Отнесен е покривът и на една плевня. Имаше паднали дървета по улица " Първи май ", които са към този момент отстранени от пожарните екипи, само че поради това в региона нямаше електричество към 40 минути. На покрива на Родопския трагичен спектакъл има една откъсната ламарина. Днес следобяд ще го ремонтират. Има много паднали камъни по пътната мрежа. Екипите разчистват на всички места. За към 30-40 минути придвижването сред Стойките и Широка лъка се извършваше в едната лента, поради паднали камъни. Вече са отстранени, придвижването е възобновено. В Мадан, на ул. " Република " един блок има наводнени мазета, изпомпани са към този момент от екип на пожарната. Имаме разкъсан далекопровод сред Широка поляна и региона на Девин, само че зареждането е направено по кабелен път и няма спиране на тока все още. Работи се по възобновяване на далекопровода. На доста места в региона на Средногорци, Рудозем, Неделино по за към 15 минути е имало спиране на електричеството ", осведоми зам.-областният шеф Адриан Петров.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР