Стига всичко да мине по план, догодина на 2-ри октомври

...
Стига всичко да мине по план, догодина на 2-ри октомври
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в междупланетното пространство астероидната мисия Дарт!

Стига всичко да мине по проект, следващата година на 2-ри октомври роботизираната експедиция ще дойде в покрайнините на метеорита Дидим. Там “Дарт ” съзнателно ще порази неговата дребна луна Диморф. Ударът би следвало да е задоволителен, с цел да докара до отклонения в орбитата на луната. 

Нито Дидим, нито Диморф съставляват опасност за нашата планета, тъй че задачата “Дарт ” съставлява просто суха подготовка по какъв начин НАСА би постъпила, в случай че някой ден човечеството се сблъска с подобен проблем. 

Няколко сухи обстоятелството за днешния полет – за разлика от предишния месец, когато НАСА разчиташе на ракетата “Атлас 5 ” за изстрелването на астероидната задача “Луси ” и която има съветски ракетен мотор на първата степен “РД-180 ” плюс американски “RL10 ” на втората, за днешния старт агенцията избра възвръщаема ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”. Тя е с напълно американски технологии – девет мотора “Мерлин ” на първата степен и един (вакуумно-оптимизиран) “Мерлин ” на втората. Извеждането на “Дарт ” от околоземна орбита и вмъкването на задачата в междупланетна траектория бе осъществено посредством непосредствено запалване на мотора “Мерлин ” на втората степен след къс престой в 200×300-километрова опорна орбита. 

За първа степен бе употребена “B1063 ”, като това бе трети полет за нея. Предишните две задачи на степента бяха тази на сателит “Сентинел 6 ” за потребностите на НАСА и ЕКА през ноември 2020 година и на “Старлинк ” през май 2021 година

Днес нямаше никакъв проблем по време на изстрелването, като “B1063 ” извърши меко кацане върху роботизираната платформа “Разбира се, че към момента те обичам ”. Това бе 95-тото сполучливо връщане на първа степен за СпейсЕкс. 

Тазсутрешният полет бе 26-ти за компанията на Илон Мъск през 2021-ва година, 129-ти за ракета “Фалкън 9 ” от началото на нейната употреба през 2010-та година и 18-ти за СпейсЕкс от космодрума Ванденберг в Калифорния – западната галактическа база на Щатите.

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР