Стига сте се грижили за Украйна, вижте българската икономика! -

...
Стига сте се грижили за Украйна, вижте българската икономика! -
Коментари Харесай

Защо Путин не трябва да победи?

" Стига сте се грижили за Украйна, вижте българската стопанска система! " - това е обществената офанзива против Демократична България и Продължаваме промяната, подхваната на практика от всички страни, в това число от " четвъртата колона " в ръководещата коалиция.

Но офанзивата е стъписващо тъпа и стопански необразована. Ще си разреша малко по-дълъг текст, с цел да обясня за какво експанзията на Путин има директно и директно влияние върху стопанската система ни, инфлацията и благосъстоянието на българите, и изключително по-бедните жители.Това написа в профила си във Facebook евродепутатът Радан Кънев .  

Няма да се спирам на моралния аспект - багра се, че с хората, които организират тази офанзива, живеем с разнообразни етични стандарти и разногласието е непотребен. Няма да жегвам и националната сигурност - тя очевидно е безразлична за доста генерали и " патриоти "...

Да се спрем на стопанската система, цените и приходите:

1. Войната (пълномащабна нападателна война, а не " интервенция ", това е доста значимо и напълно не е фразеологичен детайл) се води на територията на страна, която е главен експортьор на храни в международен мащаб. Страната-агресор е различен главен експортьор. Фронтовата линия минава през най-плодородната земя в Европа, може би в света.

Резултат: Докато войната продължава, даже и в " замразена " фаза по настоящия фронт, ще има недостиг на зърнени храни и фуражи на международно равнище. Цените ще летят нагоре, а кошницата на бедните фамилии ще нараства с двуцифрен %.

Ако - както очевидно се надяват генералите и " патриотите " - Путин извоюва частична победа и тегли граница по Днепър, той ще откри на практика монопол на хранителния пазар...

2. Войната се води сред главния снабдител на нефт и газ в Европа и основна директна страна. Вече изпитваме на гърба си събитието, че в такава война газът и петролът са оръжие, а не просто стока. Подготовката на Русия за експанзията е съществена (не единствена) причина за скока на цените на силата още от есента. В интервала на дейни военни дейности, Путин пробва да управлява цените с политически цели - както със прекъсването на доставки за България и Полша.

Резултат: Докато войната продължава, сигурност на енергийния пазар не може да има. Излишно е да споделям, че цените и сигурността на доставките на сила въздействат на всяка икономическа активност и на всички цени, изключително тежък резултат върху по-бедните фамилии.

Ако Путин победи, той ще затвърди монополното си състояние, като овладее и украинската преносна мрежа и наложи несигурността, като нова непрекъсната действителност...

3. Самият " спектакъл " на военните дейности - регионът на Донбас - е основен международен производител на висококачествени въглища и метали. Русия също е основен снабдител на метали и минерали. Войната не стартира на 24.02.2022 година, а през 2014 година, с неофициална съветска експанзия и опит за преодоляване на целия Донбас.

Резултат: Докато войната продължава, ще има рекордни цени на метали и минерали, които се отразяват на цените на голям брой артикули и услуги, от електроника през коли до здания.

Ако Путин реализира даже минималната си цел - преодоляване на целия Донбас, той ще откри господстващо състояние на пазара на качествени въглища и метали, което и значима негова действителна цел, изключително предвид на смисъла на този пазар за отбранителната промишленост...

4. Войната има разрушителен резултат върху корабоплаването в Черно море. На фона на хранителна и енергийна рецесия и затруднени интернационалните вериги на доставка, това е независим мощен фактор за инфлация в нашия район.

5. В България има близо 100 000 бежанци от Украйна в този момент. Икономическият резултат тук е многопластов, за доста бизнеси това е добра вест, само че тежестта върху държавния бюджет е безспорна и неизбежна.

Ако Путин извърши опасността си да нападне Одеса, сегашната обстановка ще ни се стори детска игра, броят на бежанци съответно в България може да нарасне в пъти. Ако извърши опасността си да въвлече Молдова във войната през бандитската си сателитна " страна " в Приднестровието, вероятностите стават кошмарни.

6. Продължаването на войната, даже в " замразена " фаза, неизбежно ще докара - и към този момент води - до внезапно увеличение на военните бюджети в България и целия Европейски Съюз. Неизбежната последица е ограничение на други бюджети - обществени, здравни, поощряване на икономическа интензивност, а в вероятност - и пренастройване на бюджета на Европейски Съюз.

Инвестициите в защита, в случай че са мъдро направени, не са безусловно минус за една стопанска система, само че резултатът върху бедните хора ще бъде отрицателен, най-малкото заради ограничение на опцията за обществени разноски.

В умозаключение: Българският интерес, даже в случай че се абстрахираме от хуманни, морални и стратегически съображения (а не би трябвало), е войната да спре и Путин да НЕ победи в нея. Няма тематика " Защо мислим за Украйна, а не за България " - това е операция, агитация или откровена нелепост. Мислим за Украйна, тъй като възобновяване на мира и интернационалното право в Черноморския район са безусловно неизбежни условия за сполучливо икономическо развиване на България. Защото до момента в който не се приключи експанзията, несигурността на хранителния и енергийния пазар ще изстрелва цените в Космоса. Защото триумфът на Путин да завладее Черноморска Украйна ще бъде фактор за дълготрайна неустойчивост и беднотия в района, а не възобновяване на мира.

Политическата линия, декларирана от дълго време от Демократична България и възприета по безапелационен и самоуверен метод от Кирил Петков и кабинета му, отразява икономическия интерес на България и е ориентирана към отбрана на по-бедните български жители, изключително наранени от резултатите на войната.

Тази политическа линия е и единственият метод България да отбрани достолепието и независимостта си. Но това очевидно не е тематика за тези, които през днешния ден пробват да смъкват ръководството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР