Степите са един от най-емблематичните образи на Русия. Ние ви

...
Степите са един от най-емблематичните образи на Русия. Ние ви
Коментари Харесай

15 спиращи дъха снимки на руските степи

Степите са един от най-емблематичните облици на Русия.

Ние ви демонстрираме по какъв начин тъкмо наподобяват те и за какво се пеят песни за тях през цялата съветска история.

Степите са пространство без дървета, напълно покрито с треви. Те заемат голяма част от територията на Евразия – от Източна Европа до крайбрежията на Тихия океан. През древността степите носят името „ Велики степи “, тъй като през тях минава Великият път на коприната.

 Алтай

АлтайimageBROKER/Global Look Press

В другите страни степите имат и разнообразни наименования. В Австралия и Африка те са савана, в Южна Америка лянос и пампа, а в Нова Зеландия – тусоки. Руската степ е естествен феномен, необятно възпят в културата на руснаците. Този облик е съвсем сакрален: необятната, световна, „ господстваща “ степ постоянно се асоциира със самата Русия.

 Бурятия

БурятияGlobal Look Press 07

В Русия тези територии се простират на юг от Черно море до Алтай и се опират непосредствено в Кавказките планини. Степната зона лежи на Източноевропейската низина и на Западносибирската низина.



Legion Media

Затова и естествените условия там не са идентични. Има горски степи до Кавказ, покрити със сочни треви, има и пустинни степи в Калмикия – място, на което е по-вероятно да се видят пясъчни дюни и сухи треви, в сравнение с зелена трева.



Legion Media

Както в целия свят, по този начин и в Русия по-голямата част от степите са унищожени. Те са отдадени за паша, ловни полета, обитаеми пунктове и полигони. Цяла, недокосната от индивида степ е необичайност, само че въпреки всичко се намира.



Legion Media

Чуйската степ е една от тях. Това е сред планинска долина в югоизточен Алтай с дължина от 70 км. Тя е обкръжена от всички страни от планински хребети, което я прави извънредно красива. Климатът тук е недопечен, това е най-засушливата и студена степ в Горен Алтай. Тук е измерена температура от цели -62 градуса по Целзий!



Legion Media

Такива температурни инверсии (лятото термометърът доближава до +31 градуса) могат да устоят малко представители на фауната, по тази причина и животните са необичайност, огромните от тях няма къде да живеят. Много степни животни и птици са на границата на изгубването.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР