Стена на Тръмп с Мексико, бариера на сигурността между Израел

...
Стена на Тръмп с Мексико, бариера на сигурността между Израел
Коментари Харесай

Берлинската стена трябваше да е последната, но 30 години по-късно се издигат нови

" Стена на Тръмп с Мексико ", " преграда на сигурността " сред Израел и Западния бряг, огради към испанските анклави в Мароко... Берлинската стена трябваше да е последната, само че 30 години след рухването й непрекъснато се издигат нови стени в отговор на провокациите на глобализацията.

" 9 ноември 1989 година беляза нещо, което мнозина се надяваха да е нова ера на съдействие и отвореност оттатък границите ", отбелязва Транснационалният институт (ТНИ), напредничав мозъчен концерн в Амстердам. " Тридесет години по-късно наподобява се е случило тъкмо противоположното: светът отвръща на интернационалните проблеми със сигурността със стени, милитаризация и изолираност ", счита ТНИ в отчета си " Изграждане на стени ".

" Вълната от оптимизъм беше краткотрайна ", удостоверява Александра Новоселоф от Международния институт за мир в Ню Йорк. " Стените не престават да са тук и са се нараснали. Днес те са повече, в сравнение с преди 30 години. Преброих към 20, което е двойно повече, в сравнение с през 1989 година ", прибавя Новоселоф.

Политологът Елизабет Вале от Квебекския университет в Монреал пък е преброила 70-75 издигнати или оповестени стени по отношение на към 15 през 1989 година Ако се слагат една до друга, " съществуващите стени ще са с обща дължина към 40 хиляди км ", което е колкото обиколката на Земята, споделя създателят на книгата " Граници, огради и стени - Състояние на неустановеност ".

Глобализацията беше породила вярата, че границите ще изчезнат, само че в действителност провокира противоположна реакция, подхранваща суверенизма и национализма, които обичат преградите, разяснява Брюно Тертре, съавтор с Делфин Папен на " Атласа на границите. Стени, спорове, миграции ". Бариерите се умножиха след 11 септември 2001 година, проучва Тертре, който е заместник-директор на Фондацията за стратегически проучвания в Париж.

Хората стартират да строят стени " в опит да се борят по малко комичен метод против световни феномени като тероризма, миграциите или бедността ", споделя Александра Новоселоф.

В общество, което е изгубило опорите си, което води до засилено искане за държавна интервенция и отбрана,

" пространствената граница се възприема като безспорна отбрана ",

разяснява Мишел Фуше, създател на " Завръщането на границите ". Стената служи като " метафора, от която се чака да успокои паниките ни ", прибавя преподавателят на приложна геополитика в Колежа по международни проучвания в Париж.

" В ера, в която популизмът бързо набира мощ, стената е бързо решение, което едно популистко държавно управление може бързо да реализира ", сподели Елизабет Вале.

Стените като бариери на сигурността през днешния ден от ден на ден стават антимиграционни.

" Страните членки на Европейски Съюз и на Шенгенското пространство са построили от 90-те години близо 1000 км стени, или шест пъти дължината на Берлинската стена, с цел да спрат влизането на изселени групи ", написа в отчета на ТНИ.

Но " стените не разрешават да се спрат потоците ", счита Вале. " Напротив, те способстват за превръщането им в незаконни. Те не разрешават да се спре трафикът - да вземем за пример множеството вкарани опиати в Съединени американски щати минават през гранични пунктове. Нещо повече, те способстват за прикриването на една реалност, тази на растящата неустановеност в южните страни. Когато милиони хора няма да имат различен избор с изключение на да заминат, стените ще станат безполезни ", предизвестява специалистът.

" Вярно е, че стените не са решение, само че те са отговор по неотложност на един също толкоз незабавен проблем ", споделя френският историк Клод Кетел, който предизвестява

" да не се демонизират стените ".

Не бива да се бъркат същинските гранични стени, които са предопределени за надзор на влизащите в дадена страна, и някогашната Берлинска стена, която забраняваше излизанията, с което си завоюва прякора " стената на позора ", акцентира Майкъл Рубин от консервативния вашингтонски мозъчен център " Американ ентърпрайз инститют ".

" Стените работят, в случай че задачата им е да защитят националната сигурност и да възпрат противозаконната имиграция ", счита той и дава за образец бариерата сред Израел и Западния бряг. " Почти незабавно броят на сполучливите атентати в Израел спадна с 90 % ", споделя някогашният чиновник на Пентагона. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР