STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics) обучението навлиза

...
STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics) обучението навлиза
Коментари Харесай

Нараства необходимостта от интегриране на STEM подхода на обучение

STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics) образованието навлиза от ден на ден и в българското учебно заведение. В основата на метода е консолидираното на науки, технологии, инженерство и математика в обща дисциплинираност - обособените предмети биват обединени в общи образователни часове. В тях учениците интензивно вземат участие в опити, споделят хрумвания и работят в екипи по настоящи планове от действителния живот, посредством които уголемяват научния си светоглед и обогатяват практическия си опит. STEM образованието се концентрира върху преподаване и учене посредством персонален опит и прекарване при решаването на действителни провокации.

Издателство " Клет България " е първото в страната, което одобри предизвикването да създаде и да даде на преподавателите пълноценни цифрови уроци за реализация на STEM образование, предопределени за възпитаници от 5. до 7. клас. Материалите са налични в интерактивната платформа iZZI.

Повече за новите STEM просветителни запаси и за актуалните техники за използването им и изгодите от тях ни описват Незабравка Пенкова и Стефка Петкова , старши редактори по естествени науки в издателство " Клет България ".

STEM образованието в последните години придобива все по-широка известност и значителност и у нас. В какво тъкмо с показва то?

Незабравка: За първи път терминът STEM се употребява през 1999 година в Съединени американски щати, като в идващите години придобива все по-голяма известност. Не единствено в Съединени американски щати, само че и в Европа просветителни водачи и политици концентрират вниманието си върху преосмислянето на метода, по който образоваме както в областта на науките, технологиите, математиката, по този начин и отвън тях. Търсенето на нови и изобретателни решения на световни проблеми, директно свързани с устойчивото развиване на света и страните, провокациите на индустриалната гражданска война 4.0, стремглавото развиване на технологиите - всичко това обуславя нуждата от повече и по-добре готови експерти в региона на STEM.

Именно от тези експерти чакаме съответни познания, умения и дейности за обезпечаване на стабилно развиване и разцвет на цялото общество. В този смисъл идва и предизвикването пред просветителния бранш - да премисли обичайните граници на образователните стратегии, в които знанията и уменията са фрагментирани, разграничени по обособени предмети. Днес от ден на ден се приказва за така наречен 4К компетентности на XXI век - връзка, колаборация, сериозно мислене и креативност. Съответно, нараства нуждата от интегрирана STEM рамка (как дейно да използван STEM образованието в образователните програми), която да поддържа учители, обучители и основатели на образователни стратегии да отговорят на условията за дейно холистично обучение в актуалния свят.

Какво е мястото на учебното заведение в търсенето на отговор на тези провокации?

Незабравка : Стана ясно, че единствено материалната база не е задоволителна. Нуждаем се от цялостна визия за основаването на съответни STEM или разширените STREAM (Science - Technology - Reading (четене) - Engineering - Arts (изкуства) - Mathematics) тактики, посредством които да се осъществят ловко междупредметни връзки, да се уголемяват интегрираните познания и умения, да се развиват нужните полезности и връзки у учениците.

Първата стъпка е основаването на подобаваща материална база. Тя към този момент е реалност в доста български учебни заведения и сме подготвени за идващите стадии - от ден на ден преподаватели търсят поддръжка и съответни хрумвания за ефикасната и практична реализация на STEM метода в класната стая.

Кои са преимуществата на STEM образованието?

Стефка : В необятен проект преимуществата са за всички участници в образованието. За учениците това са основаването на интерес към световни и действителни проблеми, които засягат актуалното общество. Учениците се учат да споделят със съученици, родители, другари, експерти и да откриват изгодите от работата в екип. Ученето посредством правене и изпробване развива личността на младежите. Те основават лични артикули и се учат да презентират хрумвания си, като получават убеденост при използване на знанията в нова обстановка.

Предимствата за учителите също са безспорни. STEM образованието им дава професионално и кариерно развиване, опция да поддържат връзка с сътрудници от разнообразни образователни области. Интердисциплинарното образование уголемява хоризонтите и научните ползи и способства за преодоляване на гъвкави техники и тактики за преподаване и съответно оценяване. Не на последно място е удовлетвореността от работата с стимулирани възпитаници и опознаване на ползите и опциите им.

За родителите преимуществата са свързани с това, че младежите ще имат опцията да образуват и развиват своите ползи в поддръжка на навреме, по-добро и пълноценно професионално насочване. Ще бъдат спокойни, че децата им са ангажирани с разнородни и завладяващи действия, които ще ги приготвят в доста по-голяма степен за действителния живот и за акомодация към бързите промени в света към нас.

Издателство " Клет България " е първото в страната, което създава и дава цифрови уроци за новаторско STEM образование за възпитаници от 5. до 7. клас. Какво тъкмо съставляват те?

Незабравка: Нашият интерес към STEM образованието търпи развиване, както самите ние като създатели на STEM запаси. Преди две години в следващия пик на Ковид вълната издадохме две прелестни образователни пособия " Малки открития за огромния свят " дружно с сътрудници съидейници. В тях разкриваме единството на естествените науки посредством световни тематики, преплитаме образователните стратегии по обособените предмети, изучавани в 5. и 6. клас. Неусетно и занимателно, учениците са въвлечени в четене и работа с научни текстове, решение на разнородни задания, осъществяване на опити и просветителни игри. Тези пособия през днешния ден са основата, която обогатяваме и надграждаме с спомагателни цифрови запаси, към този момент и за 7. клас - благосъстояние от просветителни видеа, симулации, анимации, онагледени опити, интерактивни задания. Всички те са обединени в единна технология за преподаване, която обезпечава и благоприятни условия за адаптиране към съответната образователна среда.

Всяка една световна тематика или STEM урок се преглежда в границите на няколко образователни часа (3-5 часа по преценка на преподавателите). За всяка една от тематиките са създадени електронни запаси за:
мотивация на учениците предварителна подготовка възможност за работа в три групи обобщаване професионално насочване, оценяване и самооценяване пълна методическа разработка за учителя работни листове (за всяка от трите работни групи)
Какви са изгодите за учителите, които употребяват STEM просветителните запаси на издателство " Клет България "?

Стефка: Учителите разполагат с интердисциплинарни електронни запаси, които следват образователните стратегии в съответния клас. Същевременно STEM уроците ще обезпечат фактически разширение, надграждане, консолидиране на познания и умения, които са директно свързани с държавните просветителни стандарти.

Професионално създаденото от нас наличие и хрумвания икономисват на учителите доста от скъпото им време и сила. Това ще концентрира напъните им върху самия урок и ще способства за по-доброто му ръководство.

Същевременно електронните запаси дават независимост и еластичност на учителя да избере, да приспособява и да развие хода на урока съгласно неговата преценка, като подчертава върху едни или други материали и тематики. Преподавателят има и опцията да модифицира предоставените работни листове елементарно и бързо. Огромното многообразие от запаси по всяка тематика дава на учителя и опцията за избор на действия и слагане на самостоятелни задания.

У нас казусът с ранното професионално насочване е сериозен. Затова сме изключително горди с нашите разработки за актуалните специалности. Чрез тях младежите ще бъдат стимулирани и ще откриват своите качества и гении в една или друга област.

Важно преимущество на подготвяното наличие в цифровата платформа iZZI е, че непрестанно обогатяваме и допълваме концепциите за работа, а учителите имат благоприятни условия да дават противоположна връзка.

Какви са отзивите от учители, родители и възпитаници за STEM пакета все още?

Стефка : Вече има запалянковци от учебната общественост, които подходиха към нашите запаси доста ангажирано и с огромен интерес. Щастливи сме, че получихме извънредно високи оценки от учители и шефове, които имаха опция да прегледат и тестват първите ни уроци. Някои от тях виждат голямо преимущество и във опцията да съчетаят електронното наличие с обичайните печатни издания за един повсеместен и разнороден образователен развой. Методическите разработки за учителя, работните листове за учениците и опцията за гъвкаво използване и индивидуализация на ресурсите са най-ценни за преподавателите, тъй като обезпечават изцяло сполучливата реализация на всяка от тематиките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР