Стефан ТашевСкандалът с проваления от Европейската комисия опит за заблуждаване

...
Стефан ТашевСкандалът с проваления от Европейската комисия опит за заблуждаване
Коментари Харесай

Скандалът „ТЕТРА-Рашков“ се разгаря. Решението на МС за 2,6 млрд. лева от плана за възстановяване-взето на подпис. Ще загуби ли България парите?

Стефан Ташев

Скандалът с проваления от Европейската комисия опит за заблуждаване и изплъзване на пари по втория метод от Плана за възобновяване и резистентност от Министерство на вътрешните работи и Кирил Петков се разгаря. Както Breaking.bg заяви още на 12 август, поради некадърността на вътрешния министър Бойко Рашков, премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, България може да загуби 2,6 милиарда лв. от Плана за възобновяване и резистентност.

Заради неуспеха на публичните поръчки за доизграждане на ТЕТРА-системата на Министерство на вътрешните работи. Вчера вицепремиерът Атанас Пеканов призна, че може да загубим 2,6 милиарда лв. от проекта точно поради този скандал. Пеканов обаче очевидно е бил измамен от някои служители, тъй като твърди погрешни неща.

А точно, че публичната поръчка от Министерство на вътрешните работи се провалила, тъй като нямало нито един претендент. Първо-поръчките са две, пуснати от Дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “-КИС-МВР. Те са със период – края на 2022 година, които в случай че не бъдат завършени, това може да попречи България да загуби цялото в началото заплащане от над 2 милиарда лв. по Механизма за възобновяване и резистентност съгласно сделката с Европейска комисия.

Те са прекъснати изненадващо няколко дни след оповестяването им от Министерство на вътрешните работи. Не е имало време да се явяват претенденти. Защо и по какъв начин, това е решил Бойко Рашков като вътрешен министър, само че няма кой да го попита. Заради това в средата на месец юли в кабинета на Асен Василев избухва заплашителен скандал сред него и Кирил Петков от една страна и Бойко Рашков поради заплахата да се изгубят пари. Василев желае оставки в Министерство на вътрешните работи, а Рашков мълчи.

По концепция на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов от Демократична България, който също участва на срещата, е решено по неотложност поръчката за доизграждане на системата ТЕТРА-МВР да се разпореди на държавната компания „ Информационно обслужване “АД.

Чрез по този начин омразната на КироКокорчовците „ ин хаус “ процедура. Те бяха сякаш разследвани от Бойко Рашков като доста корупционни. Това е закрепено с решение на Министерски съвет от 27 юли, дни преди „ смяната “ дефинитивно да падне от власт.

Според Пеканов в последното съвещание на Министерски съвет на Кирил Петков. Това не е тъкмо по този начин, настояват нашите източници. Нещо повече, решението от 27 юли, което е опит да измамим Европейската комисия, е взето неприсъствено от министрите, на автограф, като не е попадало даже в предварителния дневен ред на кабинета в оставка.

И не е в съгласие с други ведомства и министерства. Според нашите източници министрите на Киро даже не са разбрали какво са подписали.

„ЕК обаче не е съгласна на този метод, защото не дава отговор на критериите за транспарантно възлагане, по тази причина Министерство на вътрешните работи незабавно ще организира нова, усъвършенствана социална поръчка.

Министерство на вътрешните работи ще работи интензивно, с цел да извърши процедурата. 21 от 22 условия, с цел да получим първото заплащане, са изпълнени. В края на този месец ще го желаяме от Европейска комисия, задачата е през есента да го получим “, безапелационен беше Пеканов.

И това не е тъкмо по този начин. Пак някой е подвел Пеканов. Защото единствената компания, която може да извърши поръчката за доизграждане на ТЕТРА-системата няма посланичество в България. А единствено дилър на нейни артикули. Колкото и „усилено“ да работят в Министерство на вътрешните работи, няма по какъв начин да съумеят до есента, настояват осведомени. Угрозата да загубим доста пари е действителна. И то с помощта на Бойко Рашков, Кирил Петков, Асен Василев и Божидар Божанов. Тях служебният вицепремиер Пеканов не ги загатва и споделя за този необикновен скандал някак свенливо, срамежливо, като че ли става дума 2 лв., а не за 2,6 милиарда лв.. Защо ли?

Провалът на държавното управление на Кирил Петков с Плана за възобновяване, преработен 100 пъти, връщан още веднъж и още веднъж със забележки от Европейска комисия, е забележим и за елементарния четец.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР