Стефан Лишев – докторант в Технически университет – филиал Пловдив

...
Стефан Лишев – докторант в Технически университет – филиал Пловдив
Коментари Харесай

Докторант от ТУ- Пловдив изобрети евтина система за измерване на чистотата на въздуха

Стефан Лишев – докторант в Технически университет – филиал Пловдив е създал  микроконтролерна система, с която мери параметрите на въздуха на разстояние 5 километра. Системата се побира в шепата на една ръка и той иска  да качи всички тези микроконтролни уреди на дрон – квадрокоптер и да го „ научи “ да приема и предава информация за атмосферния въздух от височина до 120 метра. Така единствено с един дрон и с технологията, създадена от докторанта в катедра „ Компютърни системи и технологии “  град като Пловдив ще може непрекъснато да следи чистотата на въздуха, който диша. При това доста по-евтино, в сравнение с костват досегашните градски измервателни станции. По пресмятания на Лишев цената на новия измервател на въздушната непорочност няма да надвишава 600-800 лв..
Прочетете още
Темата на моята докторантура е „ Методи и средства за отдалечено премерване параметрите на атмосферния въздух “, изяснява Стефан Лишев. „ Има доста параметри, само че аз съм се съсредоточил върху метеорологичните параметри като температура, мокрота, атмосферно налягане и замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, летливи органични  съединения, които са главно от отработените газове на колите, само че и от други източници.  В градска среда мога да измеря параметрите на въздуха на разстояние към 5 километра. Една от компликациите в Пловдив са неговите хълмове, тогава дистанцията на премерване е по-малко “ - разяснява докторантът от Техническия университет – филиал Пловдив. 

За измерванията си той употребява микроконтролерна система и към нея включва датчици за премерване на търсените параметри.  Предаването на данни от датчиците към оперативния център става по безжичен метод, допускащ двупосочна връзка с предаване и приемане на данни на огромно разстояние. Устройствата, предаващи информация са с ниска консумация на сила, тъй че могат да работят дълго без зареждане. Системата употребява безжична технология за връзка LoRaWAN, която разрешава създаване на безжична сензорна мрежа, свързвана с Интернет.



Засега докторантът е правил единствено наземни измервания на чистотата на въздуха. Но към този момент прецизира първите проби с дрон, дружно с сътрудниците си от катедра „ Транспортна и авиационна техника и технологии “ на пловдивския ВУЗ. „ Очаквам, че дронът ще покаже и мери корелацията сред височината и замърсяването. По-високо в атмосферата замърсяването ще бъде по-малко, а ние ще измерим тъкмо какъв брой. Знаем, че ветровете в Пловдив духат от запад на изток и е забавно да забележим какво е замърсяването в източните и западните квартали на града едновременно. “ - споделя Стефан Лишев. Той е уверен, че височинните измервания на чистотата на въздуха могат да послужат при образуването на тактики за пречистването.

Измерванията, на които докторантът Стефан Лишев  ще „ учи “ своя дрон до момента не са правени на никое място по света. Подобни има, само че се употребяват доста по-скъпи датчици, които не са всеобщо използвани. Българската разработка е с евтини датчици и въз основата на повтаряемост на резултатите ще се основава доста точна картина на измервания въздух, без значение в коя точка на света. Уредът на младия пловдивски учен  разрешава един велосипедист или водач с  дрон да даде цялостна картина на чистотата на въздуха в град като Пловдив.      

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР