Стефан Душан обявява създаването на Сръбското царствоПрочетете ощеПрез 1346 година

...
Стефан Душан обявява създаването на Сръбското царствоПрочетете ощеПрез 1346 година
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Деня на българската Конституция

Стефан Душан афишира основаването на Сръбското царство
Прочетете още
През 1346 година в Скопие средновековният държател на Сърбия Стефан Душан афишира основаването на Сръбското царство, което заема огромна част от Югоизточна Европа.

По негово време Сърбия доближава лимита на своето териториално уголемение, трансформирайки се в най-силната балканска страна.

Сръбското царство или Душановата империя просъществува единствено 25 години. В този интервал то е една от най-силните страни на Балканите и една от огромните страни в Европа.



Приета е първата българска конституция. Днес означаваме Деня на Българската Конституция и юриста.

През 1879 година представителите на българския народ, събрани в остарялата българска столица, одобряват Търновската конституция. Тя е първият български главен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Конституцията на Българското княжество цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите промени в българското общество след Освобождението.

Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си. Тя е въодушевяващ израз на концепциите на модерната ера, на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.





За първи път жена прелита Ла Манш със аероплан

През 1912 година американката Хариет Куимби става първата жена, която прелита Ла Манш със аероплан.

 На 15 април, само че през 1954 година друга американка – Джералдина Мок, става първата жена, осъществила околосветски самолетен полет.



Атентатът в църквата „ Света Неделя ”

През 1925 година група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българска комунистическа партия взривяват купола на църквата „ Света Неделя ” в София. През това време в храма има голям брой хора на церемонията по погребението на народния представител от Демократическия сговор военачалник Константин Георгиев.

Това е най-големият терористичен акт в историята на България. Целта му е била да бъдат премахнати представители на висшия държавен и боен хайлайф – офицери, висши служители, част от министрите и Негово величество цар Борис III.. При атентата умират 134 души, а ранените са към 500, като част от тях умират по-късно от раните си.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР