Steamboat Willie, късометражен филм от 1928 г. с ранни версии

...
Steamboat Willie, късометражен филм от 1928 г. с ранни версии
Коментари Харесай

Образите на Мики и Мини Маус загубиха закрилата на авторските права

Steamboat Willie, късометражен филм от 1928 година с ранни версии на Мики и Мини Маус, се счита за знак в историята на киното, който трансформира ориста на Disney. След приключването на авторските права на Дисни техните фрагменти към този момент са налични за публиката в Съединени американски щати, заяви BBC.

Това значи, че създатели като карикатуристите към този момент могат да преработват и употребяват най-ранните версии на Мики и Мини.

Всъщност всеки може да употребява тези версии без позволение или спомагателни разноски, само че Disney предизвести, че по-модерните версии на Мики Маус към момента са обект на авторско право.

" Разбира се, ние ще продължим да пазиме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други творби, които остават обект на авторско право ", съобщи компанията.

Американското законодателство за авторското право гласи, че правата върху героите могат да бъдат непокътнати за 95 години, което значи, че срокът за героите в Steamboat Willie изтича през днешния ден, 1 януари 2024 година

В предишното Disney неколкократно се е сблъсквала със загубата на авторските права върху истинските си анимационни филми.

Усилията на Disney да отбрани своите герои даже доведоха до основаването на закон, наименуван " Закон за отбрана на Мики Маус ", само че моментът най-сетне настъпи.

Тези творби към този момент могат законно да се споделят, извършват, употребяват наново, преработват или семплират.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР