Ставите са програмирани да издържат на определено тегло Масажите са

...
Ставите са програмирани да издържат на определено тегло Масажите са
Коментари Харесай

Доц. Илия Тодоров: Масажите могат и да вредят

Ставите са програмирани да устоят на несъмнено тегло Масажите са обичаната процедура на пациентите, само че лечебните не постоянно са приятни, защото са предопределени за хора с диагноза и се гонят съответни цели. Това съобщи във варненския ефир на Дарик доцент доктор Илия Тодоров – шеф на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „ Св. Марина ”.
 
Масажът може да навреди, в случай че се прави от необучено лице. Понякога се ползва груба мощ, предизвикват се контузии и даже се стига до спукани ребра, изясни експертът. Добре подготвените масажисти имат нужния клиничен метод и е добре да потърсим информация авансово, в случай че ни се наложи да употребяваме услугите им, предложи той. Класическият масаж  може и да не взема решение здравословни проблеми, само че стабилизира хормоните в организма и обезпечава наслаждение и релакс.
 
Източната медицина не е публична у нас, само че тя работи, когато се ползва от добър експерт, добави доцентът.
 
„ И там обаче се появиха хора, които са шарлатани. Можем да ги отличим мъчно, по тази причина е добре да се разпитва, да се събират отзиви от пациенти. Понякога се стига до изписване на голямо количество безсмислени процедури, с цел да се усили сметката на клиента. Човекът си губи времето и прави процедури без резултат ”, разяснява доктор Тодоров.
 
Той предложи възрастните хора да се движат всеки ден съгласно опциите си, защото залежаването може да докара до медицински проблеми освен на костите и ставите, само че и на вътрешните органи.
 
Основен проблем при по-младите пък е това, че не обръщат навреме внимание на контузиите си и не извършват предписанията прецизно. При болежка, която не отшумява за няколко дни, би трябвало да се търси доктор, поучава рехабилитаторът.
 
Ставите са програмирани да устоят на несъмнено тегло. Когато то нарастне, сме застрашени от артрозни промени. Затова килограмите би трябвало да се наблюдават и поддържат, защото след 40 години е мъчно да се вършат промени, добави доцент Тодоров.
  
От една година към болница „ Св. Марина ” действа Отделение по рехабилитация в курорта „ Светите Константин и Елена ”. Уникалното при него е локализацията му. Пациентите се настаняват в хотел на 200 метра от брега на морето и по този начин лекуване и медицински туризъм се съчетават по най-хубавия метод, уточни експертът.
 
Отделението в курорта има цялостна физиотерапия – съвременна инсталация, салон за кинезитерапия, басейн с минерална вода. То действа целогодишно с висока претовареност. Пациентите са главно българи, защото се работи по Здравна каса.

Целият диалог с доцент доктор Илия Тодоров е в прикаченото аудио.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР