Ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския парламент.

...
Ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския парламент.
Коментари Харесай

БСП: Провалът на заседанието е саботаж

" Ставаме очевидци на следващия бойкот на работата на българския парламент. Стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да ръководят страната, нямат никаква отговорност към бъдещето на България. " Това съобщи ръководителят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски по време на конференция в Народното събрание. Поводът бе проваленото съвещание на Народното събрание след три несполучливи опита да се откри кворум в пленарната зала. В залата не влязоха за регистрация депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Има такъм народ " и " Възраждане ". При първата регистрация системата регистрира 110 депутати от най-малко от 121, нужен за начало на пленарно съвещание. При втория опит се записаха 113 народни представители, а при третия - 115 депутати.
Междувременно стана ясно, че и " Продължаваме промяната " няма да повдигнат кандидатура за ръководител на Народното събрание и ще оставят на идващите по величина парламентарни групи да създадат своя ход. Според партията няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да извършва тази служба, като има 14-дневен период за избор на нов ръководител.
В отговор на дейностите на опозицията Георги Свиленски напомни, че в програмата за работа като първа точка трябваше да влезе изборът на ръководител на Народното събрание - институцията, която е сложено най-високо в българската страна. " Тези сътрудници, които не се записаха, демонстрираха, че не желаят българският парламент да има законно определен ръководител ", изясни той.
Втората точка от дневния ред включваше промени и допълнения на Закона за европейската конструкция и капиталови фондове. Според Свиленски това са всички средства по Плана за възобновяване и резистентност и европейските стратегии. " И когато застанат и ви приказват, че са жители за европейско развиване на България, питайте ги за какво саботират гледането на тези законопроекти. Това са средствата, които би трябвало да стигнат до всеки един български жител ", съобщи още депутатът от Българска социалистическа партия.
Като трета и четвърта точка трябваше да се прегледат промени в Закона за енергетиката и приемането на правила за избор на ръководител на КПКОНПИ. Свиленски разяснява, че опозицията не желае да има определен ръководител на Комисията за противопоставяне с корупцията.
Депутатът прикани тези 125 народни представители, които смъкнаха Минчев, да влизат в зала и да гласоподават законите, защото българската страна чака решения, а не кавги.
" Има ли някой в тази страна, който да не схваща по какъв начин " Възраждане " и Движение за права и свободи гласоподават дружно? И по какъв начин Има Такъв Народ и Движение за права и свободи гласоподават дружно, а ГЕРБ стои и ги поддържа предостатъчно? Трябва да е ясно на българските жители какво идва по-късно ръководство, което е сега ", уточни депутатът от левицата.
Социалистът не приема изявлението на водачи на други парламентарни групи, че кворумът е ангажимент на болшинството. Той напомни, че от четвъртък в българския парламент има друго болшинство и ангажимент не е нито на Политическа партия, нито на Българска социалистическа партия, нито на Демократична България да обезпечават кворум.
По-късно министър председателят Кирил Петков съобщи, че проваленото поради липса на кворум съвещание е подложило на риск приемането на 2,6 милиарда лева, които са първите средства по Плана за възобновяване и резистентност, които би трябвало да получи страната ни. " Новото болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и останалите депутати от " ИТН " не можаха да създадат даже предложение за ръководител на Народното събрание. Това ли са кардиналните ходове, които тези партии подхващат? ", попита министър-председателят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР