Става въпрос за следствени действия на прокуратурата. Не е моя

...
Става въпрос за следствени действия на прокуратурата. Не е моя
Коментари Харесай

Експерт: Новите правила за ТЕЛК ощетяват пациентите

Става въпрос за следствени дейности на прокуратурата. Не е моя работа да ги разисквам, само че не виждам и сензация – такива дейности бяха провеждани по времето 2007-2009 година, когато Емилия Масларова беше министър, а Борис Велчев основен прокурор. Тогава не беше изнесена информацията от инспекцията, сподели в предаването "Още от деня " по БТВ ръководителят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София доктор Боряна Холевич във връзка разкритите злоупотреби в ТЕЛК от прокуратурата.

Бих предпочела да разясня решенията, които би трябвало да се вземат за усъвършенстване на системата, в сравнение с изказванията, че половината ТЕЛК-ове са подправени. Нека забележим обстоятелствата, броя, имената на тези, които са издавали или не са издавали документи с погрешно наличие, съобщи доктор Холевич.

Когато беше солидната инспекция, забележимото следствие беше смяна в наредбата за експертиза на трудоспособността, така наречен Приложение 2 стана по-репресивно. Тогава бяха въведени и така наречен тричленки към Национален осигурителен институт. Изненадана съм, че зам.-главният прокурор не беше осведомен за това. Национален осигурителен институт от този момент още упражнява надзор над ТЕЛК. Няма обаче никакъв надзор при децата. Внесохме предложение за самостоятелен надзорен орган, зависещ непосредствено на Министерството на здравеопазването. Не знам по какви аргументи това не се одобри, сподели ръководителят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

Въпросът е по какъв начин да се направи промяна, която да не ощетява хората с увреждания, акцентира доктор Боряна Холевич.

По думите ѝ новите правила за ТЕЛК ощетяват пациентите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР