Става въпрос за обявената на 19 юни 2023 г. обществена

...
Реклама / Ads
Frognews
0| 186|14.09.2023НОВИНИ

Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия

.
Национална галерия
Културата в България не се радва на голяма финансова подкрепа от държавата. Ето защо доброто управление на оскъдния бюджет е от първостепенно значение. Освен, изглежда, за мегаструктурата на Националната галерия (НГ) и нейната директорка Ярослава Бубнова. Тя няма проблем да възлага обществена поръчка, в която всяко едно от общо 156 пера е завишено между 2 и 10 пъти над пазарните цени, водейки до загуби за стотици хиляди левове, показва разследване на КлинКлин.

Става въпрос за обявената на 19 юни 2023 г. обществена поръчка за 549 488 лв. (без ДДС и 650 хил. с ДДС) за „Консервация и реставрация на фасади и ремонт на покрив на къща-музей „Иван Лазаров“ в София*.

 

В търга се включва една-единствена компания: „Стройтес“ ЕООД, която от години специализира в реставрацията на обществени сгради и паметници на културата. Нейната оферта е на стойност 539 963 лв. (без ДДС и 647 956 лв. с ДДС). На 14 август тази година офертите се отварят, а на 7 септември поръчката е възложена.

Пазарни цени, но по чии пазари?

 

В електронния регистър за обществени поръчки е качена и конкретната оферта за ремонта на къщата-музей, която е част от Националната галерия. Там са описани подробно сумите за труд и материали. Общо 156 пера, които КлинКлин сравни спрямо пазарните цени и предходни обществени поръчки от подобен характер.

 

„Няколко пера се набиват изключително много на очи със завишени суми за услуги и материали. Още повече, че когато се прави подобен мащабен проект, цените на едро трябва да спадат спрямо тези на дребно. В предложената оферта те обаче растат в пъти…“, споделя архитект, работещ в студио, занимаващо се с реставрация на сгради паметници на културата. Той се съгласи да даде своето мнение за проекта, но при условие на анонимност, за да не пострада бизнесът му.

 

По-долу са няколко примера, сравнени с актуални пазарни цени. Макар на пръв поглед малки, акумулираните разлики по всички 156 пера водят до загуба от стотици хиляди.

 

В офертата си „Стройтес“ посочва, че ще закупи 24 кг. антикорозионен епоксиден грунд „EPOXYCOAT-AC“ на цена от 93.60 лв. за килограм. Онлайн цената на 1 кг от въпросния грунд е 16.50 лв., или 5.6 пъти по-ниска. Така разликата излиза на 1850 лв.


.

Коментари Харесай

Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия frognews.bg> -->Реклама / AdsТърси:Четвъртък, 14 Септември 2023, 15:48 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ -->#останивкъщи --> -->ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ -->НОВИНИГЛАСЪТ НА ЖАБАТАГЛАСЪТФРОГ-САТ

Става въпрос за оповестената на 19 юни 2023 година социална поръчка за 549 488 лева (без Данък добавена стойност и 650 хиляди с ДДС) за „ Консервация и реституция на фасади и ремонт на покрив на къща-музей „ Иван Лазаров “ в София*.

 

В търга се включва една-единствена компания: „ Стройтес “ ЕООД, която от години специализира в реставрацията на публични здания и монументи на културата. Нейната оферта е на стойност 539 963 лева (без Данък добавена стойност и 647 956 лева с ДДС). На 14 август тази година офертите се отварят, а на 7 септември поръчката е предоставена.

Пазарни цени, само че по чии пазари?

 

В електронния указател за публични поръчки е качена и съответната оферта за ремонта на къщата-музей, която е част от Националната изложба. Там са разказани в детайли сумите за труд и материали. Общо 156 пера, които КлинКлин съпостави по отношение на пазарните цени и предишни публични поръчки от сходен темперамент.

 

„ Няколко пера се набиват извънредно доста на очи със повишени суми за услуги и материали. Още повече, че когато се прави сходен огромен план, цените на едро би трябвало да спадат по отношение на тези на дребно. В препоръчаната оферта те обаче порастват в пъти… “, споделя проектант, работещ в студио, занимаващо се с реституция на здания монументи на културата. Той се съгласи да даде своето мнение за плана, само че при изискване на анонимност, с цел да не пострада бизнесът му.

 

По-долу са няколко образеца, съпоставени с настоящи пазарни цени. Макар на пръв взор дребни, акумулираните разлики по всички 156 пера водят до загуба от стотици хиляди.

 

В офертата си „ Стройтес “ показва, че ще закупи 24 кг. антикорозионен епоксиден грунд „ EPOXYCOAT-AC “ на цена от 93.60 лева за кг. Онлайн цената на 1 кг от въпросния грунд е 16.50 лева, или 5.6 пъти по-ниска. Така разликата излиза на 1850 лева

.

Къща-музей „ Иван Лазаров “ се намира на бул. „ Васил Левски “ 56.

 

Цените на бетона са 3.7 пъти над пазарните, тези на циментовата примес 6.5 пъти, метър кабел се взема 2.5 пъти по-скъпо. В някои случаи цената на продукта се връзва с монтажа. Така, да вземем за пример, монтажът на 3 осветители прожекторен вид (IP65, 40W/220V, Led) излиза минимум 880 лева Купуването и полагането на 12 м. трудногорима тръба Ф23 се таксува 42.60 лева на метър. Имайки поради, че 1 метър при цени на дребно е 0.44 стотинки – това оставя за фирмата-изпълнител разлика от 96 пъти, или 505 лева за полагане на 12 метра.

 

Някои пера са разрушени на подпера, всяко от които с надути цени. Така може да се даде една цифра за закупуване и друга за полагане на всеки съставен елемент. Подобен образец е инсталирането на мълниезащитна система. Цялостната пазарна цена за материали и труд излиза сред 800 и 2500 лева (зависи от фирмата). Вместо това „ Стройтес “ желае близо 10 000 лв.: 1 стоманена мачта 2 м. е оценена на 1464 лева (10.3 пъти над пазарната стойност от 142 лева.), както и 3480 лева за мълниеприемник, който елементарно може да се поръча за 1044 лева След което желае 2880 лева за монтиране на мълниеприемника върху мачтата. Отделни елементи за монтиране прибавят още няколко хиляди лв..

 

Да се съпоставим със себе си

 

На 24 януари 2022 година НГ разпорежда социална поръчка на стойност 112 785 лева (без ДДС). Този път за „ Неотложни ремонтно-възстановителни и консервационни действия по фасади и покрив на друга къща-музей, тази на Александър Божинов**. Договорът тогава е извоюван още веднъж от единствения участник, подал оферта: ДЗЗД,,Александър Божинов “.

 

Въпросното ДЗЗД се състои от 2 компании: „ Пътно строителство “ АД и… „ Стройтес “ ЕООД. Това е същата компания, която няколко месеца по-късно (договорът е изпълнен на 30 декември 2022 г.) подава оферта за къщата-музей на „ Иван Лазаров “ за близо 6 пъти по-голяма сума при едвам 2 пъти разлика в квадратурите на двата паметника на културата (дори да вземем поради инфлацията).

 

При първата си оферта „ Стройтес “ таксува доставката, монтажа и демонтажа на скеле с 9.90 лева на квадратен метър. Няколко месеца по-късно сумата към този момент е 24 лева на кв.м., което прави 9585 лева разлика за въпросния обект.

.
Входът към къщата-музей на Иван Лазаров. Снимка: НГ

 

Отстраняването на подкожушени и напукани мазилки скача с 4.6 пъти: от 6.20 лева за кв.м. на 28.6 лева Почистването на обрушени и разслоени декоративни детайли набъбва 8.5 пъти от 14.22 лева на кв.м. до 122 лева на кв.м. Полагането на фасадна акрилна багра и грунд към този момент е 42 лева на кв.м., вместо досегашните 12.50 лева Оскъпяването над 3 пъти единствено по това перо носи 18 762 лева за изпълнителя.

 

 

Чистене, товарене и транспортиране от 50 лева за единица работа става 181 лева, или 7650 лева повече за изпълнителя.

 

 

Цялата активност по инспекция и промяна на покривната дъсчена облицовка излиза на 89 лева на квадратен метър, до момента в който преди този момент е коствала 37 лева на квадрат. „ Стройтес “ желае и 38 лева на квадратен метър за разчистване на 636 кв.м. фасада, при предишна цена 21.20 лева на квадрат. Това прави разлика от 10 684 лева Проверка на сходни услуги обаче демонстрира цени, започващи от 5 лева за квадратен метър. Тоест, цените на компанията за ремонта на първата къща-музей към този момент са били по-високи. И даже спрямо тях, новата оферта е шокираща.

 

Можеше ли това да се избегне?

 

С просто око се вижда, че цените на офертите са мощно повишени, което води до загуба сред 250 и 350 хиляди лв. пари от данъкоплатците. Можеше ли следователно Националната изложба да анулира състезанието заради липса на подобаващи оферти? Отговорът е да. Това в действителност е правено и преди.

На 4 май 2023 година институцията афишира възлагане на социална поръчка за „ Почистване на здания на Националната изложба ”. Тя е на стойност 300 000 лева за 2 години и се печели от компания „ Бориван “ ООД. Имайки поради условията на поръчката и квадратурите на пространствата за разчистване, сумите в офертата още веднъж наподобяват солени:

– над 11 000 лева на месец (с ДДС) за почистване;
– 10 344 лева за два пъти профилирано разчистване в границите на 2 години (с ДДС);
– 17 496 лева за главно разчистване (с ДДС).

 

Договорът обаче бива преустановен на 10 дни по-късно, на 14 май. От НГ показват:

Процедурата е прекъсната на съображение член 110, алинея 2, т. 2 от Закона за публичните поръчки със следните претекстове:

 

„ […] В съответния случай, за издаване на решението за преустановяване на процедурата, са взети поради следните две условия: първото е, че е е налице единствено една подобаваща оферта, тази на „ БОРИВАН “ ООД и второ, видно от т. 7 на раздел I от документи за присъединяване аршин за възлагане по актуалната процедура е „ Икономически най-изгодна оферта “, която се дефинира въз основа на „ оптимално съответствие качество/цена “. […] В случая не може да се откри дали публичната поръчка ще бъде изпълнена на допустимо най-конкурентната цена, както и не може да се направи извод, че ще бъде обезпечено най-хубавото качество за осъществяване на поръчката. Наличието единствено на една позволена (подходяща) оферта попречва действителната конкуренция, а неналичието на база за съпоставяне може да докара до безрезултатно разходване на обществени средства, както и до неспособност да се реализира в оптималната степен облекчаване на ползите на Националната изложба. “

.
Къщата-музей на Александър Божинов преди ремонта. Снимка: Стройтес
 Снимка: Стройтес

 

Защо процедурите по публичните поръчки за ремонт на къщите-музеи „ Иван Лазаров “ и „ Александър Божинов “ не са прекъснати по същите претекстове – не е ясно.

Много сме удовлетворени

 

Раазговаряме с директорката на НГ Ярослава Бубнова, която съобщи, че тя самата не е проверявала нито пазарните цени, нито е сравнявала сумите в миналата оферта на „ Стройтес “.

 

„ Може би са малко повече, прав сте, само че не вземам участие в оценителната комисия. Не мога да настоявам, че съм търсила междинните цени на пазара. На мен цената не ми се видя толкоз невъзможна. Видя ми се напълно в духа на това, което следва да се свърши. Имайте поради, че ремонтът ще е доста комплициран “, разяснява тя.

 

Бубнова уточни, че НГ е доста удовлетворена от работата на компанията и посочи, че са доста фирмите, които да се занимават с консервационно-реставрационни работи (КРР) и несъмнено по тази причина е по-скъпо. Именно тъй като поръчката се отнася за КРР, има опция и да се организира конкурс единствено с един претендент.

 

Офертата е оценена от комисия от чиновници на НГ, като е свикана точно от директорката. Дали те са сравнявали цените, тя не можа да отговори.

 

Разговаряхме и с Ивайло Христов, притежател на „ Стройтес “, който беше безапелационен, че цените „ не са прекомерно повишени “. Особено предвид на „ извънредно характерната и трудоемка работа с монументи на културата, които не могат да се съпоставят с други обекти “.

 

„ Има си съобщение в портала за публични поръчки, има планирана стойност, ние остойностяваме и аплайваме. Нормално е при паметниците на културата сумата да е една концепция по-висока поради сложността на изпълнение„, разяснява Христов.

На въпроса ни от кое място тогава идва огромната разлика при цените на офертите за двете къщи-музеи, които неговата компания ремонтира, той съобщи, че „ от обект до обект има разлика, обикновено е на един обект да са едни, а на различен – други. Това е пазарна конкуренция и всеки, който би могъл да го направи за по-малко пари, може да кандидатства и да го извърши. Нашата компания е водач в реставрацията на монументи на културата и нашият труд коства толкоз. Според Вас са високи, съгласно мен не са. “

Колкото до разликата в цените на материалите, които няма по какъв начин да бъдат оправдани със сложността на обекта, Ивайло Христов съобщи, че не може да разяснява, защото сумите не са пред него сега.

 

Охрана под пазарни цени

 

Примерите със съмнителни публични поръчки на НГ обаче не стопират дотук. На 6 юли 2022 година е оповестено възлагането на поръчка за над 1 милион лв. в границите на 3 година за „ Oсигуряване на защита с физическа мощ, защита със СОТ, видеонаблюдение и дневен пропускателен режим за потребностите на Националната изложба ”.

 

Договорът се подписва с компания „ Форс-Делта “ ООД, която би трябвало да пази всички здания на НГ без „ Квадрат 500 “, защото тя се намира под егидата на Министерство на вътрешните работи. В офертата на компанията е записана сумата от 6.24 лева възнаграждение на час (без ДДС). Проблемът е, че тази сума е доста под пазарната.

 

Свързахме се с охранителната компания в края на август 2023 година, която тъкмо в този миг набираше личен състав за защита на Двореца. Оттам обявиха, че се заплаща минимална брутна заплата на месец, защото „ работата е извънредно лесна, безусловно нищо не се прави по през целия ден, стоиш си в стаичката на топло през зимата и на хладно през лятото “. Смените са по двама души денем и двама през нощта. За съпоставяне, от „ Форс-Делта “ показаха, че защита в „ Кауфланд “ взима 1300 лева месечно, защото „ е доста по-сложно, би трябвало да се движиш доста, да стоиш на крайник, да отваряш порти “.

 

Разговаряхме и с шеф на охранителна компания в България, който хвърли повече светлина върху обстановката. Той също пожела анонимност, с цел да не пострада бизнесът му:

 

„ Форс-Делта “ са известни с това, че „ смазват колелата на машината “, с цел да стават нещата по-лесно. Практиката е да се договориш авансово с поръчителя за изискванията, като си делите облагата. Това се случва с фиктивно назначение на хора на промяна. Например, на обект са писани трима охранители, само че действително работят един или двама. Документите по-късно се преправят, с цел да може да наподобява на хартия, че всичко е наред, само че заплатата на изчезналите лица се поделя сред възложителя и изпълнителя.

 

.
Къщата-музей на Александър Божинов след ремонта на ул. „ Николай Павлович ” 6. Снимка: Стройтес

 

С въпросната компания сме се сблъсквали няколко пъти в публични поръчки и те са много безцеремонни в дейностите си. Конкретната оферта от 6,24 лева за час е просто нереалистична. Особено за столицата. Направих инспекция на предложения от 2022 година, когато тази е подадена, и там няма сума по-ниска от 8 лева на час за столицата. Дори в провинцията заплащането започва от 7,14 лева на час. При сходни условия компанията никога няма по какъв начин да излезе на облага. Защо тогава да работи? “

Проблемът в този случай е, че инспекция може да бъде провокирана само от възложителя – Националната изложба – или Агенцията по труда. И нарушаването би трябвало да бъде регистрирано на място и на момента. За всички минали интервали документите и книгите могат да се подправят, тъй че да не се разбере, че де факто са били по-малко души на промяна.

 

Плеяда от проблеми

 

Изнесените данни повдигат редица въпроси и подозрения по отношение на целесъобразността на изхарчените стотици хиляди и милиони левове от налозите на българите. Това обаче не са единствените проблеми на НГ откогато през 2019 година Ярослава Бубнова беше назначена на поста след поредност от кавги и проблеми (голяма част от които унаследени от Слава Иванова, която заемаше поста от 2015 до 2019 г.).

Една от най-големите културни институции в страната се разрушава от вътрешната страна и затъва, а обвиняванията в властническо и некадърно ръководство се чуват от редица някогашни и сегашни чиновници. Видими са и по данните, които Министерството на културата даде. Министър Кръстю Кръстев даде обещание пред КлинКлин да бъде осъществена инспекция по случая и цялостната обстановка в НГ.

 

В идващите седмици КлинКлин ще разгласява останалите елементи от своето следствие за протичащото се в Националната изложба.

 

Калоян Константинов, КлинКлин

–––––––––––––––
*Иван Лазаров е ваятел, учен на Българската академия на науките (БАН) от 1941 година и основател на Института за изобразителни изкуства при Българска академия на науките. Автор е на редица известни произведения, измежду които паметника на Пейо Яворов в Централните софийски гробища (1929) и скулптурата „ Майка “ на гроба на поета Димчо Дебелянов в двора на църквата Успение Богородично в Копривщица (1934).
** Александър Божинов е художник, журналист и публицист, един от престижите в региона на карикатурата (на чиято е считан и за основоположник) и илюстрацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР