Става дума за решението по делото Гьошев и други срещу

...
Става дума за решението по делото Гьошев и други срещу
Коментари Харесай

Прецедент! Адвокат осъди Държавата - не изпълнила решение на Съда...

Става дума за решението по делото " Гьошев и други против България " от 21 юни 2018 година. Там, един от жалбоподателите - известният пловдивски юрист Кристиан Гьошев, осъди страната ни за това, че посредством закон, не му е дадена опция да апелира пред съд от правосъдната ни система, наложена му през 2011 година санкция от 30 лева от органи на Министерство на вътрешните работи, защото тогава настоящите правила на Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) са ограничавали достъпа до правосъдния надзор за санкции до 50 лева Преди решението на Съда в Страсбург, през 2012 година Конституционният ни съд разгласи за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП. И тогава - през 2012 година и по-късно - през 2018 година след решението на Европейски съд по правата на човека, Народното събрание не е приело закон, който да даде опция на засегнатите и санкционирани тогава, да апелират пред български съд своите наказания. След решението на Европейски съд по правата на човека през 2018 година Кристиан Гьошев желае Прокуратурата да му възобнови делото, само че получава няколко отводи с претекст, че в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН) няма такава правна опция. През 2021 година, Парламентът ни приема изменение на закона, посредством което след наказание от Европейски съд по правата на човека, потърпевшият от нарушаване на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида да има опция да възобнови делото си, само че защото изменението на закона е ново, той не обгръща старите случаи като на юрист Гьошев. Така напрактика юристът се оказва " заключен " сред двата текста на закона - остарелия и новия и на процедура в никакъв случай няма да успее да разбере нарушил ли е през 2011 година ЗДвП или не, тъй като делото му няма да се гледа от Съд всъщност.

 

Със свое решение от 19 февруари 2024 година Софийският областен съд с ръководител съдията Светлозар Димитров му присъжда 1000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като е отхвърлил останалата рекламация до поисканите от него 6000 лева Гьошев обаче смята, че това обезщетение е прекомерно ниско и незаслужено, като съобщи, че ще го апелира пред Софийския градски съд. Все отново, юристът отбелязва, че такова прецедентно решение е значимо за правото в страната ни и фактът на осъждането Държавата за безучастие приказва, че правораздавателните органи въпреки всичко признават позволеното нарушенше, а страната ни ще понесе някаква глоба. По това дело Кристиан Гьошев е бил представляван от сътрудника си адв.Андреан Славчев - експерт по човешките права, посланичество пред Европейски съд по правата на човека и учител в Юридическия факултет на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " - Пловдив, като същият работи в съдружничество с адв.Гинка Черничерска и адв.Станислава Латева - също експерти в областта на човешките права от гр.Пловдив.

 

Адвокат Славчев разяснява, че с това дело се показва образно по какъв начин се упражнява вътрешноправно средство за отбрана против нарушаване на Европейската спогодба за отбрана главните права.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР