Става дума основно за хора от УкрайнаСтатистиката за миналата година

...
Става дума основно за хора от УкрайнаСтатистиката за миналата година
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: 7300 бежанци са работили на трудов договор през миналата година

Става дума главно за хора от Украйна

Статистиката за предходната година демонстрира, че в средномесечен диапазон към 7 300 бежанци са били на пазара на труда, т.е. са работили на трудов контракт, сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова по Нова ТВ. През летния интервал от Агенцията по заетостта са отчели нарастване даже до 10 хиляди. 

Шалапатова посочи, че става дума главно за хора от Украйна.

" Трудовата реализация е доста значима част от цялостната интеграция, изключително когато приказваме за хората, пристигнали от Украйна поради войната. Нашите старания взаимно с Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и Държавната организация за бежанците е грижата за тези хора в действителност да бъде цялостна ", уточни министърът. 

На въпрос ще се отрази ли приемането ни в Шенген „ по въздух и вода “ на пазара на труда, Шалапатова отговори, че не се чака някакво съществено отражение върху пазара на труда, а по-скоро облекчение от позиция на по-лесното напредване на хората.

" След влизането на съглашението в действие, което се чака през март, всички български жители ще имат доста по-лесно напредване по въздух и по морското пространство. Когато летим да вземем за пример в друга страна член на Шенген, няма да имаме така наречен паспортни инспекции, ще вършим доста по-бързи връзки, уточни министърът. Очакваме това да има доста положително отражение върху работодателите, които имат построена система за отдалечена работа на свои чиновници, да вземем за пример българи, които работят за интернационалните компании, разяснява тя. Това ще бъде едно положително облекчение, чакаме само единствено и позитивно влияние ", заключи министър Шалапатова.

Попитана дали ще остане министър и след ротацията, тя сподели,че в Министерския съвет всички са мобилизирани да реализират задачите в управническата стратегия, които в обществената сфера са извънредно амбициозни. Наваксваме и доста забавени процеси и желаеме да възвърне репутацията на обществената система и доверието в нея, както и да повишим успеваемостта на всички обществени заплащания, уточни Шалапатова. На дневен ред сега не  се разисква ротацията, това е решение на политическите среди в България, моят приоритет е да направя максимума за късото време, с което разполагам, и в случай че оценката за моята работа е добра, допускам, че ще остана на позицията, само че за мен това не е фокус, уточни тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР