Статуята на Николай Коперник пред астрономическата обсерватория във Варна, която

...
Статуята на Николай Коперник пред астрономическата обсерватория във Варна, която
Коментари Харесай

Само в „Петел“! Нова вандалщина в Морската градина във Варна: Хулигани посегнаха на статуята на Коперник

Статуята на Николай Коперник пред астрономическата обсерватория във Варна, която носи неговото име, за следващ път е обект на вандалщина. Това видя кореспондент на „ Петел “.

Този път хулиганите са разрушили сферата в ръката на великия полски астроном, предложил първи концепцията, че Земята се върти към Слънцето, а не назад.

 Паметникът на Николай Коперник във Варна постоянно е бил обект на похищения, тъй като е направен от медна ламарина, заварена върху железна структура. Експерименталната концепция е приложена от създателите на пластиката – проф. Любомир Далчев (брат на поета Атанас Далчев и на архитекта Борис Далчев) и Петър Атанасов. Паметникът е открит публично дружно с обсерваторията през 1968.

 Тази част от Морската градина е обичано място за събиране на компании от пънкари и метъли в продължения на десетилетия. По тази причина обсерваторията има прецизни пазачи, а и мястото постоянно се посещава от полицейски патрули. Явно обаче ограниченията за сигурност не са задоволителни.



След като сферата в ръката на Коперник беше рязана няколко пъти, в това число и дружно със самата ръка на статуята, тя към този момент не е от метал, а от дървесна повърхност. Това я прави по-крехка, само че и по-бързо заменима.

 Реставрацията евентуално ще е бърза, само че въпросът за сигурността в Морската градина (включително на паметниците и парковата мебел) очевидно още веднъж става настоящ. Ще напомним, че преди време до обсерваторията беше подложен различен монумент, на Алберт Айнщайн, който беше подаяние за общината и парка. След като пластиката беше разрушена единствено месеци след слагането си, създателите ѝ се отхвърлиха да я възстановят. В началото на 2012-а пък от Алеята на Възрожденците беше откраднат бюста на Васил Априлов.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР