Статутът на всички останали 12 сгради в Тютюневия град в

...
Статутът на всички останали 12 сгради в Тютюневия град в
Коментари Харесай

Минеков: Няма да се бутат складове. Димитров – ще!

Статутът на всички останали 12 здания в Тютюневия град в Пловдив ще бъде изменен и те ще бъдат оповестени за недвижима културна полезност.

Това съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков, откакто през вчерашния ден в среднощ дефинитивно бе сринат и склада против Сточна гара на бул. Христо Ботев 51.

Прокуратурата разпореди досъдебно произвеждане по случая.

Междувременно стана ясно, че през днешния ден продължава и събарянето на някогашния тютюнев склад, който се намира на улица „ Екзарх Йосиф “ до кръстовището с „ Иван Вазов “, в който се обитаваше централата на Булгартабак.

Проф. Минеков изясни, че ще изиска от фирмата-инвеститор да възвърне постройката в първичния ѝ тип и предложения пловдивчани през днешния ден те да се срещнат с него пред съборения склад в 17 часа.

Тютюневият град ще бъде възобновен по този начин, както е бил преди години, даде обещание Минеков.

Той заяви, че няма да допусне разрухата на тютюневите хранилища в Пловдив и съобщи, че това е наклонност, която продължава с години, на единствено със законови промени складовете и сходни културни полезности могат да бъдат избавени.

От Община Пловдив бяха безапелационни, че законът е спазен.

Община Пловдив съблюдава законите. Разбрах, че ще има инспекция. Нека да има инспекция, разяснява кметът Здравко Димитров.

Ние сме за инспекцията и в случай че има отговорни, дано да бъдат осъдени, само че не може когато един вложител е купил дадена постройка, тя не е монумент на културата. Когато реши, че желае да влага, внезапно тя става монумент на културата или споделят – ще стане монумент на културата. Мисля, че това не е вярно. Не утвърждавам отношението на НИКН и Министерството на културата към паметниците на културата и към другите здания, сподели още кметът на Пловдив.

Междувременно продължава и събарянето на склада на ул. „ Г. М. Димитров “, който е част от колективен монумент на културата и чието срутване стартира през вчерашния ден.

Заради неговото срутване бе първата аудиенция през вчерашния ден следобяд на министър Минеков и на шефа на НИНКН арх. Петър Петров, някогашен основен проектант на регион Централен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР