Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по

...
Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по
Коментари Харесай

Ще проверяваме по електронен път движението на документи в кадастъра

Статусът на заявката за издаване на документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и това подготвени ли са могат да бъдат проследявани на страницата на Агенцията, без да се постанова жителите да вървят на място в офисите на службата. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.
 
Такава опция дава кадастрално-административната осведомителна система " КАИС " на Агенцията по геодезия, картография и кадастър на адрес: kais.cadastre.bg/bg/Services.
 
В системата могат да се подават по електронен път заявки за нанасяне на настъпили промени в кадастралния указател на недвижимите парцели , издаване на схема за парцел или постройка в урбанизирана или неурбанизирана територия , даване на копие от кадастрална карта в графичен тип и други.
 
В онлайн портала могат да се заявят и разнообразни типове информации - за граници и кадастрална информация за парцели, информации по кадастрална карта, за притежателите и носителите на други вещни права за един парцел от кадастралния указател на недвижимите парцели, копия от кадастрални карти в графичен тип, извадки от кадастралната карта с данни от кадастралния указател на недвижимите парцели за един парцел, копие на кадастрална карта в дигитален тип без данни за собствеността и други.
 
За потреблението на услугите, предоставяни посредством КАИС, е належащо да се направи електронна регистрация на клиента , посредством която той получава потребителско име и ключова дума за идентификация в портала. Всеки регистриран консуматор получава неповторим потребителски номер в системата.
 
От всички услуги, предоставяни от Агенцията, жителите могат да се възползват по електронен път , освен това с 30% по-евтино, спрямо тези на гише. Облекчението цели улеснение на хората и бизнеса и е част от ограниченията, подхванати от Министерството на районното развиване и благоустройството и неговите структури, в посока понижаване на административната тежест и възстановяване на изискванията за вложения в страната.
 
С общините и ведомствата Агенцията по геодезия, картография и кадастър има подписани съглашения за достъп до осведомителната система на кадастъра за осъществяване на информации , заявяване и приемане на електронни скици или схеми за парцели тяхна благосъстоятелност, или за парцели благосъстоятелност на физически и юридически лица, които са им нужни за провежданите от дадена община или ведомство административни процедури. Сключените съглашения с общините дават опция на жителите и юридическите лица за достъп до услугите, предоставяни от Агенцията на общинско равнище.
 
Чрез далечен достъп до осведомителната система на кадастъра нотариусите също могат да декларират и да получават от АГКК електронни скици и схеми , които да заверяват и да употребяват за провежданите от тях нотариални производства. По този метод не е належащо от страните по една нотариална договорка да се изискват скици и схеми на книжен притежател.
 
За цялата страна от началото на годината до момента подадените заявки за услуги от Агенцията по геодезия, картография и кадастър са близо 70 000 , като единствено 10% от предоставяните от организацията услуги са декларирани електронно. Само в София месечно се подават над 7000 заявки, приблизително на ден това са по към 450 индивида, минали през офисите на АГКК, а в цялата страна - приблизително дневно са към 2000 души.
 
Също за облекчение на жителите и бизнеса, в столицата, с изключение на в централната постройка на Агенцията, работят още 8 изнесени офиса . Всеки жител може да уточни категорично в кой офис би желал да получи издадените документи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР