Статията на професора по международни политически отношения от скопския юридически

...
Статията на професора по международни политически отношения от скопския юридически
Коментари Харесай

„Фактор“ : Време е да погледнем истината в очите, трябваше историците да признаят, че сме българи след падането на комунизма

Статията на професора по интернационалните политически връзки от скопския юридически факултет Денко Малевски, че Гоце Делчев и Кръсте Петков Мисирков са били македонски българи и че в предишното сме били един народ с българите, разбираемо се натъкна на остри реакции.

Професор Малевски постъпи като родител, който споделя истината на осиновеното си дете след 30 години. Нормално е то да бъде в потрес, да не я приема. Но това, което направи Денко, трябваше да го създадат доста от дълго време македонските учени и историци. След рухването на комунизма и гласуването на нашата самостоятелност трябваше да стартират отначало да учат македонската „ неразрешена “ история “. Това написа македонският политолог Благойче Атанасовски в материал за скопското електронно издание ``Фактор`, представен от Фокус.

Прекалено дълго се мълчеше!

Защо нашата историография мълчи и крие историческите събития от към този момент далечната 1945 година, когато през януари към 20-30 хиляди македонци, които се считали за етнически българи и били чиновници и функционери в интервала 1941-1944 година, когато България анексира Вардарска Македония, са убити за единствено няколко седмици от страна на новата комунистическа власт в новоформираната македонска страна, както се схваща, по заповед и със знанието на Маршала (Тито, бел. ред.)? Защо изобщо не се знае кои са Димитър Гюзелов и Димитър Чкатров и каква е била тяхната роля в македонската политика във вихъра на Втората международна война? Защо бягаме от това и се плашим? След това, в случай че нашите възрожденци от средата на XIX век Кузман Шапкарев, братя Миладинови и редица други са се считали за етнически българи, за какво нашите историци и учени не са обяснили това на нашата общност, както и кои са аргументите и обстановката, в които те са се разгласявали за такива? Нашият ръководител на комисията за добросъседски връзки и решение на историческите проблеми с България, професор Драги Георгиев, е декларирал, че и съгласно записките на към този момент именития Андон Янев – Кьосето, оповестяването на интелигенцията в Македония като етнически македонски българи е било под конфесионална (религиозна) конотация, тъй като са били част от Екзархията, намирайки леговище в нея, с цел да не попаднат под гръцкия напън на Патриаршията за погърчване на славянското население. Ето, сходна прилика изнесе в своето известие и някогашният дълготраен народен представител и острие на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, който съобщи, че, „ както македонците са се писали българи поради принадлежността си към Екзархията, по този начин и етническите българи са се писали като гърци в Патриаршията, в десетилетията, в които са нямали страна! Еврика!, написа в материала си Атаносовски, представен от Агенция ``Фокус``.

Зоран Заев: Очаквам България да продължи да храни другарски усеща към нас

Но тогава какво вършиха нашите историци и политици през тези 30 години? Добре, през комунизма не сме имали независима страна, различен е бил центърът на властта, който е дирижирал политико-историческите разкази, само че за какво през целия интервал на независимостта не отворихме „ болните исторически рани “ и не намерихме разумно пояснение на всичко? Трябваше ли да се изложим като циркаджии пред целия свят и трябваше ли нашите исторически фрустрации и комплекси, че сме последно основаната политическа нация на Балканите, да ги лекуваме и да търсим хиляди години обратно, да търсим разтуха и легитимация за съществуването на нашата отделност в античността? Или да снимаме шизофренични видеоклипове, които вървяха по държавната МРТ, че Господ е основал македонците и че от тях произлиза бялата раса? Не е ли това проваляне на една нация и една история, не е ли това заблуждаване и операция на личния народ?, продължава с коментара си политологът.

Историята има разумно пояснение!

Бъдете спокойни, не сме българи. Историята е комплицирана просвета, с доста преплетени релси, само че си има собствен път и коловоз. През 1870 година, близо 8 години преди основаването на Санстефанска България, българската екзархия е приета с ферман от Султана и същата беше институционализирана на територията от Охридското езеро до Морава и Дунава на север, до Черно море на изток и до Егейско море на юг. Нормално, тя имаше „ образователно-политическа “ задача да вдъхне български народен дух на цялото население, като всичко това за да се сътвори Голяма българска страна. Тя съществува три месеца, от 3 март до 31 юни 1878 година. От този миг, когато етнографската територия на Македония беше върната още веднъж в границите на Османската империя, стартира вековната битка на българската страна за присъединение и връщане на македонските територии към майка България, като те ги считат за изконно български. Как смятате, че е мислел един Гоце Делчев, който е учил в Солунската мъжка екзархийска гимназия, в офицерското учебно заведение в София и е учителствал в българското екзархийско учебно заведение в Ново Село, Щипско? Абориген? Македонски българин, само че „ българин “, който е считал, че битката за избавление на Македония е чисто вътрешна и че всяка интервенция от прилежащите България, Гърция или Сърбия е нездравословна за самата Македония и нейните ползи. И най-после какво ще се договрим, че е бил Делчев: българин с македонско национално съзнание? Труден въпрос, биха споделили братята от другата страна на Осоговието. Кръсте Петков Мисирков, всепризнатият татко на македонизма, който е наясно, че е част от „ бъгарското племе “, дава основите на езиковия и националния фракционизъм, защото е задоволително предвидлив да разбере, че обединяването на Македония с майка България в никакъв случай няма да се случи поради ползите на Великите европейски сили и тяхното категорично опълчване по този въпрос. За да се резервира териториалната целокупност на Македония и компактността на нейното славянско население, той посажда семето на македонизма: основава обособена политическа нация – македонци, с обособен македонски език, т.е. той споделя, че първо би трябвало да създадем обособения от българския език – македонски, а по-късно да пледираме за основаване на македонска политическа нация и македонска политическа общественост. По стичане на историческите условия тъкмо по този начин се случва няколко десетилетия по-късно.

Не хвърляйте дървета и камъни по Денко, той обича Македония повече от всички вас!

Професор Денко Малески описа частични истини, без задълбочено пояснение, което в последна сметка послужи за истеризация на локалната общност и за облекчаване на капризите на българските политици. Идеята на Малевски е напълно друга: той постоянно се е противопоставял на фантасмагориите на пробутваната македонска истина, защото е знаел, че същата ще бъде единствено препъни камък в бъдещето на Македония. Денко първи застана на стълба на срама при започване на 90-те, когато споделяше, че времето работи срещу нас в разногласието с гърците, а не за нас, както ни убеждаваше целият подкупен политически хайлайф. Накрая Малевски се оказа прав. Смятатм, че като човек той е доста по-напред във времето, със своя опит и познанията си за действието на интернационалните връзки и какъв брой са сурови те. Денко опитва да отвори Кутията на Пандора с нашите съседи, надявайки се, че от нея ще излязат всички исторически несгоди, които обременяват нашите връзки и най-после ще остане вяра за по-добър утринен ден и създаване на същински добросъседски-братски връзки, приключва подробния си анализ Благойче Атанасовски.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР