Статията е препечатана от е-vestnik.Заблуждават обществото с някакъв 20-годишен хакер,

...
Статията е препечатана от е-vestnik.Заблуждават обществото с някакъв 20-годишен хакер,
Коментари Харесай

Защо още няма арестувани в НАП?

Статията е препечатана от е-vestnik.

Заблуждават обществото с някакъв 20-годишен хакер, сякаш изтеглил данни от Национална агенция за приходите. А в масива данни, изтеглен и пуснат в мрежата, има неща, които издават закононарушения. Скандалът е в самия Национална агенция за приходите – там са основани необясними архиви с незаконно потребление на информация за жителите. И прокуратурата още не е влезнала там и никого не е разпитала.

Странно по какъв начин никой още не е повдигнал въпрос

защо са подредени в обособени групи някои от данните и по какъв аршин.

Например в масива има мъчно обяснима директория с име " Яне Янев " – по-точно името е " PAVKOV/QNEQNEV.csv ". В досието има ЕГН-та на 1 048 575 души! Групирани там по неразбираем симптом.

Павков е името на данъчен чиновник. А на кого е името Яне Янев? Има един политик, който размахваше папки пред малките екрани и след това се скри от прожекторите – Яне Янев, водач на залязлата партия РЗС (Ред, правда и справедливост), някогашен началник на комисията за противопоставяне на корупцията в предходния парламент. От съперник на премиера Борисов в първия му мандат, той стана негов безжалостен бранител.

Сега Яне Янев е фермер, занимава се със земеделие и отглеждане на животни в няколко региона на България, има вложения за милиони. Но не остана напълно отвън политиката – няколко години наред беше консултант на Бойко Борисов по въпросите за противопоставяне на корупцията. И сега е всекидневен консултант на Борисов и постоянно пътува до София да се среща с него.

Дали тази директория носи неговото име и дали е основана като обособен масив в масива на Национална агенция за приходите, с цел да я употребява персонално той в съветническата си активност, не се знае.

Но защо са в нея данните за 1 милион българи?

Тепърва ще се изследва по какъв аршин са подбирани. Засега най-повърхностен взор демонстрира, че става дума за хора с приходи над междинните.

Папката съдържа колони с данни за ЕГН, месечни приходи, чисти заплати, налози, данни за пенсионно и здравно обезпечаване и други Трябва специфичен програмен продукт, с цел да се търси в нея, да свържеш ЕГН с име, адрес, мейл, електронен автограф и други

Ако Национална агенция за приходите прави масив за хора, които желае да ревизира за укриване на приходи, това би трябвало да става напълно публично и по специфичен закон и условия, а не като нещо скрито. И всеки присъстващ в техните масиви и папки би трябвало да има достъп до данните за себе си, както има достъп до данните си за пенсионно и здравно обезпечаване.

И кой събира тази информация?

Неотдавна стана известно, че данъчните са създали рисков профил на хора и компании и ги ревизират с способи на Централно разузнавателно управление на САЩ. Проследяват регистрации на един и същи адрес, на едни и същи счетоводители и т. н. връзки.

Но тази директория " Яне Янев " с повече от милион българи в нея не дава отговор на по този начин описаните искания за досиета с рисков профил. Това са съвсем половината от хората у нас, деклариращи приходи и плащащи налози. Въпросът е – кой има право на достъп до тази директория? За какво се употребява тази информация?

Колко дълго може да я има някой? Бегъл обзор демонстрира, че в досието има даннини и от 2005-а, и от 2007-а година. Давността на данъчните периоди и документи е 10 години. И като се вършат инспекции, това е маскималният период обратно. Защо в тази директория има по-стари данни?

На какъв брой компютъра в Национална агенция за приходите се намира тази информация?

Според въведените у нас условия в сходство с Общият правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR), във всяка компания би трябвало да има съответен човек, който дава отговор за компютрите, съдържащи персонални данни. Кой е този човек в Национална агенция за приходите, отговарящ за данните в директория " Яне Янев "? Кой я е основал и по какви критерии? Защо прокуратурата още не се е самосезирала?

Вместо да ни будалкат с някакъв 20-годишен хакер, би трябвало да дадат пояснение за масивите на Национална агенция за приходите. Прокурорът Гешев, експертът по интернет престъпност Явор Колев от ГДБОП другояче са доста приказливи. В друга страна можеше да има оковани пред Национална агенция за приходите чиновници, като Иванчева. Нищо такова не се случва, няма даже въпроси от прокуратурата.

Има учредения да се каже, че някаква

мафиотско-рекетьорска тайфа е овладяла държавните масиви от данни

По същото време с приключването на данни от Национална агенция за приходите, пуснаха в интернет и данните на арбитър Мирослава Тодорова и фамилията й, с добавено към името й NE SE CHISTIIII. Да се удари, да се опраска и т. н. – жаргонни изрази от диалози на съдийки и от тефтерчето на Златанов – калинка, турена за началник на комисия, като доста други от " тима " на ГЕРБ.

Колкото да е факсимиле да се каже, само че министър председател, излязъл от мутренско-рекетьорските среди, сътвори тия условия в страната и следствията не закъсняват.

На дневен ред излиза въпросът, че би трябвало да има закон (а не подзаконов акт) каква информация може да събира Национална агенция за приходите и какъв брой да я пази. И за какво елементарните компании и публицисти могат да бъдат преследвани с жестоки санкции от Комисията за отбрана на персоналните данни, а Национална агенция за приходите - не?

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (71)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР