Статията е препечатана от Дойче веле.Битката за кметския стол в

...
Статията е препечатана от Дойче веле.Битката за кметския стол в
Коментари Харесай

Фандъкова и Манолова: петна по имиджа

Статията е препечатана от " Дойче веле ".

Битката за кметския стол в София може би няма да е най-оспорваната на идните локални избори, само че сигурно резултатът от нея ще има значими последствия. Особено за изпълнителната власт. Ако Фандъкова загуби, това може да се окаже началото на края на ръководството на ГЕРБ. А ако кандидатката на ГЕРБ резервира своя пост, на който е към този момент цели 10 години, това ще бъде сладкодумен знак, че надмощието на Борисовата партия ще продължи.

Още нищо не е решено

Социологически проучвания побързаха да посочат, че се обрисува балотаж сред Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, който евентуално няма да бъде извоюван от сегашната кметица. Тази прогноза обаче беше направена, преди двете да бяха оповестили, че ще вземат участие в състезанието; преди да сме научили какви ще бъдат екипите им (това е изключително значимо за госпожа Манолова - кой тъкмо ще я поддържа, дали, както се обрисува, може да разчита освен на Българска социалистическа партия, а да вземем за пример и на Слави Трифонов и пр.); преди жителите на столицата най-малко в един спор да са видели и чули претендентите (не единствено Манолова и Фандъкова, а всички).

С други думи: от социологическа позиция става дума за мерене на " неродени Петковци ". Много неща могат да се случат до октомври - въпреки всичко има близо два месеца до деня хикс.

Драскотини по имиджа на Фандъкова

Факт е обаче, че имиджът на госпожа Фандъкова бе мощно оскърбен през последната година. Година, в която в центъра на София изникнаха грозни рани, отвориха се окопи, загърмяха тежки строителни машини. И не, тук напълно не става дума за естетиката (за кривите плочки и пр.). Нито даже за това, че работният режим и бизнесите на доста хора пострадаха от ремонта. Казано без недомлъвки, главният въпрос гласи: Къде са ни парите?

Ще преглътнат ли софиянци подозренията за злоупотреби при реализирането на безкрайните поправки? За момента наподобява, че някогашният зам.-кмет Евгени Крусев ще " опере пешкира ", само че дали жителите не престават да дават доверие на госпожа Фандъкова? Дали не престават да имат вяра, че не е забъркана? Изследвания от лятото въпреки всичко демонстрираха, че близо 50% не утвърждават сегашната кметица. Ето това е значимото, а не какви са " трите целта " на Фандъкова.

За мнозина остава цялостна мистерия за какво ГЕРБ демонстрираха такава липса на еластичност при определянето на своя водещ претендент за София. Толкова ли нямаше други имена с по-малко петна по имиджа? Защо не бе даден късмет да вземем за пример на някои от младите кметове на региони в столицата, които са показали нелоши мениджърски качества. Или пък на някое ново лице? Какъв е този абонамент за кметския пост? Така човек остава с усещането, че ГЕРБ подценяват надпреварата в столицата. Да не се окаже, че Фандъкова е новата Цачева?

Другото лице на Манолова

Що се отнася до " бремето " на омбудсмана - то е триизмерно. Или по-точно - триглаво. В съзнанието на множеството хора Мая Манолова си остава едно от остриетата на Българска социалистическа партия. Тя мъчно може да влезе в обувките на Радев, който съумя да победи кандидатката на ГЕРБ - просто неговата пъпна шнур, свързваща го с Българска социалистическа партия, не бе толкоз очебийна. Да не забравяме, че Мая Манолова носи и етикетите " сестра Галева " и " поддръжничка на Орешарски ".

Поради всичко това напълно не е несъмнено, че Манолова може да завоюва борбата за София. Открай време столицата е твърдина на градската десница. И при възможен балотаж мнозина представители на тази десница може и да дадат гласа си за кандидатката на ГЕРБ - единствено и единствено София да не почервенее от позор. И малко на правилото: " Познатото зло боли по-малко от непознатото ".

И още нещо: вторачването в борбата Манолова-Фандъкова води до неглижиране на останалите претенденти. А те не трябва да бъдат изключвани от конкуренцията. Забравя се също по този начин, че по-голям от кметския стол е локалният парламент. Как би работила госпожа Манолова с един общински съвет, в който ГЕРБ, Демократична България и други обединения непрестанно блокират нейните оферти и начинания?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР