Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Френският гигант Atos и растежът на българския му бизнес

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Българският клон на френската Atos е към този момент петата по величина IT компания в страната. Консолидираните доходи на двете български дъщерни сдружения за 2021 година надвишават 120 млн. лева От България компанията създава решения и за световни клиенти, и за компанията майкa.
Историята на френската компания Atos е толкоз оплетена в сливания и придобивания, по тази причина няма нищо изненадващо във обстоятелството, че нейният бизнес в България също е комплициран. Тук да вземем за пример Atos несъмнено е софтуерна компания, само че статутът ѝ на софтуерна е по-оспорим поради другите цели на бизнеса: от консултантска активност за огромни клиенти, през писане на код до обслужване на компанията майка във Франция. Независимо от разнообразните ъгли локалната дивизия е сполучлива и растяща: през 2021 година консолидираните доходи на Atos в България са 120.9 млн. лева, следващ стабилен растеж от над 10% през последните години, който я подрежда като петата по величина IT компания в страната.

Резултатите са разграничени съвсем поравно сред двете сдружения на компанията в България - 66.1 млн. лева от приходите идват от " Атос България компетънси център ", а останалите 54.8 млн. лева - от " Атос Ай Ти солушънс енд сървисис ". Второто сдружение е едноличен притежател на капитала на първото, а самото то е владеене на записаната в Нидерландия Atos International. Общите доходи на световната Atos са над 11 милиарда $, а броят на заетите - над 110 хиляди души. Тук наетите са над 1500.
Реклама
Христо Христов, изпълнителен шеф на " Атос България компетънси център ", споделя пред " Капитал ", че задачите на компанията в страната са да пораства с сред 10 и 20% на година във връзка с доходи при подобен растеж на броя на заетите. Според него българските сдружения виждат все по-висок интерес към услугите, които оферират, не на последно място тъй като през последните две години промишлеността се е насочила към ускорена цифровизация.

Една от аргументите за консистентните растежите на Atos през последните години е, че даже след приключването на даден план взаимоотношенията сред компанията и нейните клиенти не завършват и не престават години, което допуска още бизнес в бъдеще.

" Проектът си има начало и край, само че взаимоотношенията с клиентите не престават и след него. Клиентът би трябвало да има някаква потребност, приказваме с него какво желае да реализира като бизнес резултат от плана. Искаме да създадем една компания усъвършенствана. Минаваме през всички процеси по инсталиране, настройване на тези системи, тестване, образование на хората, които ще работят с тях. Чак тогава започваме потреблението на системите. Често продължаваме да работим с клиентите по поддръжката им, като по този начин партньорството ни продължава с години, а в това време идват нови клиенти и пазарите се трансформират, което води до надграждане ", споделя Христов.
Дългият път наAtosв България
Историята на компанията в България е оплетена. Всъщност днешната Atos в страната е остарялото сдружение на немската Siemens IT Services, която навлиза тук още през 90-те години. Самата френска Atos е основана през 1997 година като резултат от сливането на две френски компании - Axime и Silgos. През 2000 година тя се слива с друга компания, Origin, която пък от своя страна също е плод на обединение - сред холандската BSO и звеното за връзки и процесори на Philips. Така се появява Atos Origin, която през 2002 година купува и част от консултантския бизнес на счетоводната KPMG.
Реклама
България се появява в историята през 2011 година, когато Atos Origin купува IT звеното на немската Siemens против 850 млн. евро. Сделката е повече придобиване, в сравнение с обединение, макар че Siemens получава 15% от общата компания, която към този момент носи единствено името Atos. Така през 2011 година след всички метаморфози и сливания Atos се оказва един от софтуерните колоси на Европа, а дружно с последната договорка получава и български офис. Към края на 2011 година в двете локални сдружения работят общо към 500 души, а приходите са към една трета от тези през днешния ден.

" Ние сме тук от повече от 20 години, главно в цифровите услуги, внедряване на корпоративни решения и много неща във връзка с облачни услуги, цифровизация на работните места, разбор на огромни данни. Много компании се концентрират върху това, че България беше доста добра дестинация, в която можеше да намериш добра работна ръка на положителни цени, само че нашият фокус беше и към момента е малко по-различен. Ние имаме вяра, че в България има доста положителни експерти, и имаме база да развиваме такива експерти, а не толкоз да се възползваме от ценовите условия ", споделя Христо Христов, изпълнителен шеф на " Атос България компетънси център " - позиция, която заема от края на 2018 година

Разделението на бизнеса сега наподобява по този начин: " Атос България компетънси център " има към 1000 чиновници. От тях съгласно Христов 80% работят за вътрешни услуги и решения, употребявани от Atos в Европа, Съединени американски щати и Азия. Другото сдружение, " Атос Ай Ти солушънс енд сървисис ", разполага с към 550 чиновници, които се занимават с крайни клиенти - най-вече огромни индустриални компании, които желаят да се цифровизират.
Atos има над 1500 чиновници в България, само че множеството от тях работят отдалечено Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР