Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

"Дискордиа" по пътя към европейския връх

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Основаната от Христо Христов компания има растеж в приходите 50% до 260 млн. лева Планът е до края на десетилетието " Дискордиа " да е в топ 10 на най-големите транспортни и логистични компании в Европа, а приходите да са 1 милиарда евро. Разрастването ще е с фокус логистика и софтуерни решения.
Представете си 1200 камиона. Умножете ги в този момент по 8. Представете си, че тази флота е в топ 10 в Европа. А в този момент си представете, че е българска.

С подобен обсег възнамерява Христо Христов, основател и мажоритарен притежател на автомобилната компания " Дискордиа ", като досега задачите му се реализират по график.
Реклама
Създадена през 1992 година във Варна с два камиона от шуменския цех " Мадара ", 30 години по-късно компанията разполага с флотилия от 1200 камиона, пренасящи товари из Балканите и цяла Европа.

Приходите й за 2021 година са 259.3 млн. лева, а растежът към 50%. Растежът е нещо всекидневно за сдружението, като всяка година бизнесът му се усилва с към 35%. Единственото по-впечатляващо от предишното са упоритостите отсега нататък - до края на десетилетието " Дискордиа " да се подреди в топ 10 на най-големите транспортни и логистични компании в Европа, а приходите да се усилят 8 пъти - до 1 милиарда евро.

Сред задачите е логистичното направление да се развива със същите темпове като транспортната активност, като " Дискордиа " се оглежда да купи европейски логистични компании. Другата съществена задача е компанията да спомогне да се трансформират репутацията и имиджът на целия бранш, който да се подреди наедно с другите атрактивни промишлености.
Два камиона и къщата на дядо
Началото е сложено във Варна през 1992 година от Христо Христов и брачната половинка му в жилището, в който двамата живеят. Бизнесът стартира със 100% заем за пазаруването на два камиона от шуменския цех " Мадара " - " Шкода ", и две ремаркета на завода в Елена. Ключова поддръжка идва от дядото на Христов, който обезпечава заема с къщата си на село и лозето. Следващата значима стъпка е направена през 1994 година Тогава към транспортната активност се прибавя и логистичната.
Реклама
Приватизирана е и обособена част от " Товарни транспорти " - Варна, където има остарели коли, халета, бензиностанция. Голяма инвестиция компанията прави за нови гуми. Договорено е и гориво с отстъпка. Скоро обаче Христов открива, че водачите са продали новите гуми, а при първата инвентаризация на бензиностанцията се оказва, че има 4-5 тона вода. Христов стига до заключението, че не желае да се занимава с действия, които мъчно може да управлява и могат да бъдат аутсорснати на различен.

" Усещаше се потребността от някаква фрапантна смяна в компанията ", споделя той.

Така през 1999-2000 година " Дискордиа " се включва по стратегия PHARE за стратегическо преструктуриране и финансово-консултантска помощ. През 2000-2001 година три съществени неща се случват като промени. Христов схваща, че за решаването на част от проблемите би трябвало да се откри управническа осведомителна система - ERP, като през 2006 година след потреблението на две по-евтини локални решения компанията се стопира на скъпа добре работещата система, а внедряването на софтуерни решения остава измежду главните политики на " Дискордиа ".

" Второто нещо беше, че за първи път започнахме да бюджетираме и да планираме ", споделя Христов. Третата значима смяна е преместването на офиса в София. " Едната причина е стъпването на старите римски пътища на стоките и на главния път на камионите, свързващ Европа и Близкия изток. Втората причина е, че в София можехме да разчитаме на привличането на млади гении и амбициозни младежи ", споделя мениджърът. Следващият значим миг настава през 2007 година с влизането на страната в Европейския съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР