Статия със заглавие публикуваха преди няколко дни от Центъра

...
Статия със заглавие  публикуваха преди няколко дни от Центъра
Коментари Харесай

Закръглили ли са в Пирогов 1,15 млн. лв. на 2 млн. лв. или сайтът на служебния здравен министър заблуждава?

Статия със заглавие " " разгласиха преди няколко дни от Центъра за отбрана правата на пациента (ЦЗПЗ), чийто шеф е служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.
В нея се сочи, че с решение от 13 август м.г. на Министерския съвет (МС) са утвърдени спомагателни разноски на стойност 2 454 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 година за " закупуване, доставка, монтаж и стартиране в употреба на инсталация за диагностика и интервенционални проучвания за потребностите на „ УМБАЛСМ Н. И. Пирогов ” ЕАД ".

(Скрийншот в обявата на ЦЗПЗ от постановлението на МС)
" До какъв брой прехвърлянето към " Пирогов " дава отговор на целите на програмата е едно на ръка. Но по-важното е, че към датата на издаване на постановлението на Министерски съвет, към този момент има стартирана социална поръчка за " Доставка, монтаж и въвеждане в употреба на мултифункционална цифрова рентгенова система за диагностични и интервенционални проучвания ", излиза наяве от уеб страницата на лечебното заведение ", написа в публикацията на уеб страницата на доктор Кацаров.
" Обявлението за Оперативна програма е от 15 юни 2020 година и към датата на разпределяне на средствата завършва. Договор за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на мултифункционална рентгенова система е подписан на 25.08.20г., 12 дни след постановлението на Министерски съвет с единствения претендент и с последна цена 1 150 182 лева с Данък добавена стойност. Цената включва доставка, монтаж въвеждане в употреба, образование на личния състав и всичко останало ", се прецизира в следствието на ЦЗПЗ.

(Скрийншот от публикацията в ЦЗПЗ, която е препечатана към този момент от много сайтове)
Така, съгласно обявата, " Пирогов " си купува цифров рентген за малко над 1,15 млн. лева, а Министерски съвет превежда за същия уред 2,4 млн. лева В нея се обобщава, че за разликата до 2,4 млн. лева т.е. 1,25 млн. лв. няма данни нито защо са изхарчени, нито за какво въобще са опуснати.
си сложи за цел да ревизира тези изказвания, тъй като в случай че са правилни, става дума за сериозна корист – за каквато наподобява, съгласно разбирането на редакцията ни, намерено се загатва от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето .
Справка в Агенцията за публични поръчки сочи, че на 11-ти юни предходната година е оповестена за образна диагностика, като.

Едната е за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на мултифункционална цифрова рентгенова система за диагностични и интервенционални проучвания. За снабдител е избрана компанията " Соломед " ЕООД с оферта за рентген " Multitom Rax ", произвеждане на Siemens, на стойност 1 150 182 лева с Данък добавена стойност.
Втората е за доставка, монтаж и стартиране в употреба на един компютърен томограф. Същата компания е кандидатствала и е утвърдена да обезпечи скенер " Somatom go. Top ", създаден от Siemens, против 1 159 980 с Данък добавена стойност.
Третата е за надграждане на мултимодална работна станция за визуализация и постобработка на медицински облици към компютърен томограф. Печели я " Соломед " с оферта от 143 998 лева с Данък добавена стойност.
Впоследствие се подписва и четвърти контракт с компанията " К Кънстракшън " ЕООД за създаване на помещение за монтиране на апаратурата. Контрактът е на стойност 442 593 лева с Данък добавена стойност.
Тоест, дружно с помещението, в което да се инсталира новозакупената система от рентген и скенер с работна станция за визуализация и постобработка на медицинските облици, вложената от " Пирогов " сума възлиза на 2,9 млн. лева с Данък добавена стойност.
" Във въпросната публикация е изброена единствено една от доставките. Освен рентгена е платен скенер. Купен е и облак с четири работни станции ", удостовери пред проф. Асен Балтов – представляващ УМБАЛСМ " Пирогов ".

Той посочи, че задачата на този " облак " е като се направи самото проучване, то да се качи в съответните апликационни стратегии.
" Искате да видите примерно дали има Ковид-19 на белия дроб, включва се тази стратегия и тя ви демонстрира. Искате да видите съдова стратегия, незабавно ви се подава. Искате да видите 3D-реконструкция, прави го. Всичко това се поставя в облак и по тези облици може да се работи по едно и също време от четири места. Даже имаме нарастване на капитала с тази сума, което е направено с автограф на министър Ангелов (бел. ред. - проф. Костадин Ангелов, здравният министър от третото държавно управление на Бойко Борисов). Направени са пространства за монтиране на самите машини. Те са по-особени, защото има характерни условия на Агенцията по нуклеарно контролиране за обезопасяване. И рентгенът работи, и скенерът работи. Нашите пациенти минават през тази инсталация. Всичко е разплатено ", сподели още проф. Балтов.
Той добави, че сумата с Данък добавена стойност е по-висока от тази, която е отпусната на здравното ведомство, като доплащането е от " Пирогов ". По думите му, обществените средства са изхарчени напълно по предопределение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР