Статия, обобщаваща двугодишния опит на здравния център CheckPoint Sofia в

...
Статия, обобщаваща двугодишния опит на здравния център CheckPoint Sofia в
Коментари Харесай

А ти пиеш ли си PrEP-а?

Статия, обобщаваща двугодишния опит на здравния център CheckPoint Sofia в използването на PrEP стратегия в България е оповестена в влиятелно българско научно списание. В нея доктор Ивайло Паков наблюдава повече от 200 пациенти на CheckPoint, които избират да започват РrEP в страната ни.

PrEP е късото название за преекспозиционна профилактика (pre-exposure prophylaxis). PrEP съставлява орална терапия за предотвратяване от заразяване с ХИВ. Синьото хапче (на процедура композиция от няколко медикамента) се приема всекидневноили по схемата 2 таблетки преди секс, +1 таблетка след 24 часа + още 1 таблетка след още 24 часа (2+1+1 табл.). PrEP може да се употребява единствено от ХИВ-негативни хора. На този стадий таблетката PrEP включва два медикамента: тенофовир Държавна фирма (TDF) и емтрицитабин (FTC). Най-известното патентовано име за тази композиция е Трувада, само че към този момент има и нови, генерични (значително по-евтини) версии на PrEP.

Данните на пилотното изследване демонстрират, че пациентите избират схемата за банкет на PrEP при нужда (2+1+1), като 97% от употребяващите медикамента са гей мъже най-вече до 40 година

Доброволното следене на пациентите, стартирали лечението срещу ХИВ (над 55% всички пациенти) демонстрира, че PrEP работи дейно – не се откриват случаи на инфектирани с ХИВ и не се откриват случаи на пациенти с влошена бъбречна функционалност.

„ Имаме доста да вършим, с цел да стане PrEP наличен и у нас. Проблемите са свързани с разбирането на страната, че инвестицията в предварителната защита е стопански, обществено и здравно ефикасна. За страдание, PrEP в България не е задоволително наличен и уви – безценен. “ споделят отCheckPoint Sofia.

За момента PrEP съвещания се дават единствено в здравния център CheckPoint.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР