Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място

...
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място
Коментари Харесай

Да спрем рака на гърдата навреме

Статистиките сочат, че ракът на гърдата е преди всичко по периодичност на диагностициране измежду дамите, което го прави в действителност основна опасност за нашето здраве и живот. И в случай че единствено до преди десетина години рискова група са били дамите в зряла и преклонна възраст, то през днешния ден ракът на гърдата визира от ден на ден дами, без оглед на възраст, пол и раса. За благополучие преживяемостта освен това заболяване е относително висока спрямо други видове рак, само че единствено в случаите, в които болестта е намерено и лекувано в точния момент.

Какво съставляват прегледите на гърдите?

Можем да подложим гърдите си на обзор сами вкъщи или при експерт, разполагащ с подобаващата за това инсталация.

Важно: Прегледът вкъщи не може да замести визитата при експерт. То е единствено съпътстваща процедура, само че от в действителност огромно значение, защото дава опция за разкриване на възможен проблем във към момента ранен стадий.

Преглед на гърдите при доктор е целесъобразно да се прави най-малко един път годишно, а още по-добре – на всеки шест месеца при лекар-мамолог, който ще реши, дали уместно за вас е проучването с мамограф или ехограф. Като цяло ехографията е способ, който се ползва при по-млади дами, до момента в който мамографията е по-обстойно проучване и е уместно за дами на възраст на 40 години или такива със съществени недоволства и фамилна обремененост. Извън плануваните профилактични визити при експерт, всяка жена следва да направи незабавна консултация при всеки един по-необичаен признак, който забележи.

Кога да се прегледаме?

Никога не е прекомерно рано да стартираме с прегледа на гърдите, изключително при съществуване на все по-тревожни статистики за намаляване на възрастовата граница на заболеваемостта от рак на гърдата. На ехографски проучвания може да се подложат най-малко един път в годината всички дами над 20-25 годишна възраст, а на мамографски обзор, на всеки две години – дамите над 40. Едновременно с това ежемесечните самопрегледи вкъщи, пред огледалото би трябвало да станат неизменима част от грижата за здравето на всяка жена, наближаваща 30-те. Най-добре е това да се случва до 10 дни след цикъл, когато вероятността да усетим напрежение и болки в гърдите под въздействие на ежемесечните хормонални промени и съпътстващите ги неразположения, е най-малък.

Как да си създадем единствено обзор на гърдите?

Застанете пред огледалото с ръце на ханша. Огледайте деликатно гърдите за всевъзможни вероятни промени.

Направете същото, само че с ръце вдигнати високо нагоре.

Проверете, дали от зърната ви изтича секрет, като ги стиснете леко сред пръстите си.

Легнете по тил, като с дясната ръка ревизирате лявата си гърда и назад.

Използвайте леки масажни придвижвания в посока от подмишниците към зърното.

Опипайте добре зоната на подмишниците и ключиците за увеличени лимфни възли.

Последно: огледайте добре гърдите за промени и в седнало състояние:

с кръгови придвижване към зърното
с придвижвания посока основа на гърдата към зърното
с отвесни внезапни придвижвания.


Илюстрация: World wide breast cancer

Наличието на някой от признаците не е наложително знак за злокачествено образувание, по тази причина не изпадайте ненужно в суматоха. Имайте поради обаче, че сходни признаци изискват неотложно посещаване при специалист-мамолог и по-нататъшно проучване.

Прегледът на гърдите – в домашни условия и при доктор - е обикновена, рутинна и налична процедура, която никога не би трябвало да бъде подценявана. Понякога в действителност малко изпитание от наша страна е животоспасяващо, по тази причина не мислете дълго, а планирайте още в този момент своето последващо посещаване при мамолог.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР