Статистиката за най-опасни и безопасни превозни средства показва, че най-безопасният

...
Статистиката за най-опасни и безопасни превозни средства показва, че най-безопасният
Коментари Харесай

Йонко Мермерски: Нарушителите на пътя в САЩ плащат по-скъпи застраховки

Статистиката за най-опасни и безвредни транспортни средства демонстрира, че най-безопасният тип превоз е самолетът. Средно има един случай на 100 милиона полета и множеството са с дребни, частни самолети. Броят на оживелите при самолетни произшествия е 50%. На второ място най-безопасен превоз е железопътният, като смъртността при влакови произшествия 0.9 пасажера на 160 млн. км. И в последна сметка автомобилният превоз се оказва най-опасен, на всеки 160 млн. км умират 1.6 души при пътни произшествия, като всяка година умират 1.2 милиона хора по пътищата по света, което е 1000 пъти повече колкото при самолетни произшествия. Ако приказваме за мотоциклети, мотопеди, тогава смъртността е неведнъж по-голяма – 45 души на 160 млн. км, подсети водещата на рубриката " Визия 0 " на предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " Цвети Капитанова.

" Има фрапантна разлика в метода и в приложението за сигурност както на транспортното средство, по този начин и на ръководещия го “, сравнявайки самолетния и автомобилния превоз, сподели проф. Йонко Мермерски –  учен, учител и професор по химия, като подсети стотиците инспекции за сигурност, които се вършат преди политане на един аероплан, и надлежно неналичието на такива при един частен автомобил. " И оттова надлежно и статистиката е съвършен израз на това какви са резултатите, свързани с сигурността. “  

Третият фактор за сигурността, с изключение на редовността на транспортното средство и подготвеността на ръководещия го, е инфраструктурата на пътя. Промяната в пътната конюнктура неведнъж не е обозначена, описа още от своя опит по пътищата проф. Мермерски: " Аз имах подобен случай с мотоциклет от Варна към Бургас – автомагистралата свършва и аз влизам в село без да е обозначен краят на автомагистралата. Беше доста стресиращо и неприятно изненадващо, тъй като ние не можем да променим физическите закони. Така че и самата инфраструктура и обозначения, и съблюдаване надлежно а това, което е обозначено, те са също доста значим трети съставен елемент. “

Най-големият проблем е подготвеността на човек без значение на какво транспортно средство се качва – аероплан, автомобил или тротинетка: " Просто инспекцията на едно десетина продукта, които лишават 30 секунди, си заслужава и би помогнало доста на лидера. Много пъти мигач не работи – правиш ляв завой, мислиш, че те виждат, изпреварваш и се получава промяна на ленти и те блъскат или ти се блъскаш в някой “,  показа още проф. Йонко Мермерски.

" Също по този начин закононалагането е доста значимо. Тези, които рискуват и подхващат такива неразумни, противозаконни и безотговорни, каквото и наказване да им сложиш, те ще го вършат. По-важното е да се планува в закона правоналагане или запас за органи, които по-редовно и по-често да правят тези инспекции, тъй като по този метод ще ги отсеят. Законовата страна е тази, която е демократична и свободна. Без закони ти нямаш свободна страна. Необходим е по-голям надзор и по-чести санкции за нарушителите на пътищата, “ добави още проф. Йонко Мермерски.

Гостът показа, че в Съединени американски щати има доста по-засилен надзор по пътищата, а застрахователите подвигат цените за по-честите извършители на разпоредбите. Той даде образец, че в неговите коли, които са в Съединените щати даже имат устройства, с които застрахователната компания следи придвижването им и дали се съблюдават знаците даже. " Съотвено моята застраховка е 1/5 от тази на някой, който си цъка в телефона до момента в който му се движи колата ", даде образец Мермерски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР