„Статистиката от днес показва следното - при учителите е по-сериозна

...
„Статистиката от днес показва следното - при учителите е по-сериозна
Коментари Харесай

Просветният министър не предвижда удължаване на учебната година

„ Статистиката от през днешния ден демонстрира следното - при учителите е по-сериозна броя на диагностицираните с COVID-19 - 3,87%, при учениците обстановката е малко по-спокойна - 1,27% в страната. Разликите в обособени елементи от страната е 7-8 пъти “, регистрира той.

По думите му непрестанно са давали опция да се минава към онлайн образование, с цел да могат да се възстановят учителите. Според министъра в този момент бил най-подходящият миг да си отпочинат и учителите, и учениците, защото всички са доста изтощени от създалата се обстановка.

„ Очаква най-късно до края на март тази вълна да е притихнала. В спорта и изкуствата се плануват стратегии за извънкласни занимания. Включена в бюджета е и програмата за безвъзмездни екскурзии за възпитаници “, сподели още той.

„ Националното външно оценяване и матурите би трябвало да бъдат направени по метода, по който е заложен, разисква се по какъв начин да се подобрят тестванията, с цел да бъдат ориентирани към оценка на компетенциите на децата, само че това не може да се случи за тази изпитна сесия “, добави Денков.

„ Безплатните учебници за 8-12 клас ще останат за идващ стадий, стартирането на такава акция изисква много по-сериозна работа “, разяснява министърът на образованието.

Стана ясно още, че от 1 април се чака заплатите на учителите да доближат равнище от 25% над междинната за страната.

Що се отнася до сметките за ток в учебните заведения – има спестени средства от онлайн образованието, които могат да се употребяват за ток, парно и други разноски. 40 млн. лв. в допълнение ще бъдат разпределени сред учебните заведения за режийни разноски.

За прекосяването на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерството на екологията от МОН акад. Денков сподели, че единственото, което се трансформира е, че ще бъдат вторичен разпоредник на средства към Министерство на околната среда и водите, а не към просветителното министерство. Решението било на Министерски съвет и имало своите причини.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР