Статии, подобни на тази, продължават да се публикуват, като агитират,

...
Статии, подобни на тази, продължават да се публикуват, като агитират,
Коментари Харесай

Помагат ли добавките с витамин D за Диабет, Отслабване и Кръвно налягане?

Статии, сходни на тази, не престават да се разгласяват, като пропагандират, че витамин D е лек за всичко. Рецептори на витамин D се откриват в множеството тъкани на нашето тяло, в това число и в мозъка. Над 2000 гени могат да се контролират от витамин D. В рамките на 24 часа от излагане на въздействието на витамин D може да се промени държанието на стотици гени.

D не е витамин, а хормон

Терминът “витамин ” обаче е неправилно наименование. Витамините по формулировка не могат да се синтезират в тялото ни, само че ние можем да произведем цялото количество витамин D, от което се нуждаем, с задоволително излагане на слънчева светлина. D не е витамин, а хормон , който се създава от нашата кожа в отговор на излагането ни на слънчева светлина. И това не е единствено хормон, обвързван с регулирането на калция и здравето на костите, само че е и хормон на плодовитостта, имунитета и работата на мозъка. Но дали в действителност е панацея или просто лъжовен оракул?

Витамин Е беше витаминът на деня

Помните ли когато витамин Е беше витаминът на деня, изтъкван за врач на доста клинични проблеми? Витамин Е: радикалният бранител, чиито продажби под формата на добавка образуваха бизнес за милиарди долари, който се възползва от страховете на хората. В последна сметка хората с ниски равнища на витамин Е в кръвта си имат 50% по-голям късмет за развиване на рак. А какво да кажем за витамин А или бета каротин? В края на краищата хората, които ядат доста зеленолистни, сладки картофи и други храни, богати на бета каротин, имат по-малък риск от развиване на рак. И по този начин, хайде да даваме на хората хапчета с бета каротин. Но когато създали изследване, открили, че хапчетата с бета-каротин в действителност усилват риска от рак. Бета каротин, витамин А и витамин Е под формата на добавки могат да усилят смъртността . Като резултат, ние в действителност харчим пари за съкращаване на живота си.

Витамин D и връзката му с лекуването на разнообразни болести

Ето за какво е понятен скептицизмът на здравната общественост по отношение на изказванията за витамин D, който сега се радва на… „ своите моменти на популярност “.
Наличието на промишленост за милиарди за произвеждане на витамин D под формата на хранителни добавки не оказва помощ изключително за откриване на истината, да не приказваме и за високо доходоносната промишленост за проучване на витамин D, която обича да приказва за изследванията, които настояват, че високите равнища на витамин D могат да понижат риска от сърдечно-съдови болести, рак, диабет, автоимунни болести и инфекции.
Но по-голямата част от тези изследвания произлизат от наблюдателни изследвания, което означава  изследвания, които свързват високите равнища на витамин D в кръвта с по-малък риск от развиване на болести. Но това не значи, че витамин D е повода.  Това е като по-ранните данни за бета каротина. По-високите равнища в кръвта може би просто са индикатор за по-здравословно хранене. Кой има високи равнища на бета каротин? Хората, които ядат доста зеленолистни и сладки картофи. Също както равнищата на витамин D може би са просто индикатор за по-здравословни привички. Кой има високи равнища на витамин D? Хората, които тичат на открито.  По-високите равнища на витамин D може би са просто индикатор за по-висока физическа интензивност да вземем за пример.

Връзката сред витамин D и диабет

И по този начин, когато видите изследване като това, което демонстрира, че доста по-малкото случаи на диабет измежду хората с по-високи равнища на витамин D, това не значи, че приемът на витамин D безусловно ще помогне. Трябва да се направи изследване за това. И когато разгледаме едно такова изследване, се оказва, че добавките с витамин D се провалят стремглаво. Никаква изгода за предотвратяването или лекуването на диабет вид 2.

Връзката сред витамин D и наднормено тегло

Така че, когато фирмите за добавки размахват изследвания като това, което допуска, че дефицитът на витамин D играе роля за затлъстяването, тъй като множеството изследвания върху популацията откриват по-ниски равнища на витамин D в кръвта на хората, които са с наднормено тегло, дали това не е просто тъй като тези хора не се движат задоволително или тъй като става въпрос за мастноразтворим витамин? И той просто се разтваря в цялата тази лой. Очаква се, че хората с наднормено тегло, които се пекат на слънце, ще създават повече витамин D, защото имат по-голяма повърхност на кожата, само че същото излагане на слънце води до по-малко от половината витамин D, тъй като изчезва в мазнините им. Ето за какво хората с наднормено тегло може би имат потребност от 2 до 3 пъти по-голяма доза витамин D, макар че биха могли да си върнат естествените равнища, в случай че отслабнат и да ги върнат назад в кръвообращението си. Така че това би могло да изясни тези данни от популацията. И в действителност, при изследване върху витамин D, което да види дали той оказва помощ при наднормено тегло, се оказва, че това въобще не работи.

Връзката сред витамин D и високо кръвно налягане

Същата е историята и с артериалното здраве. Хората с ниски равнища на витамин D имат по-лош коронарен кръвопоток, повече атеросклероза и по-лоша артериална функционалност. Но в случай че в действителност извършите рандомизирано изследване с контролна група, резултатите ще са отчайващи. Също толкоз неефикасен е витамин D за намаление на кръвното налягане.

Може ли Витамин D да удължи живота ви?

Така че всичко това способства към възходящите научни данни, които слагат под подозрение способността на витамин D под формата на хранителна добавка да усъвършенства каквото и да било, с изключение на фрактури в следствие от рухване, елементарната простуда и смъртността като цяло – чакайте малко, какво?
Може ли витамин D да удължи живота ви? Това е нещо значимо. Ще го разгледаме в идната статия….

създател:  Д-р Майкъл Грегър
източник: 
https://nutritionfacts.org/video/do-vit-d-supplements-help-diabetes-weight-loss-blood-pressure/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР