Стартираща предизборна кампания и евентуалните резултати от нея коментираха политолозитеМилен

...
Стартираща предизборна кампания и евентуалните резултати от нея коментираха политолозитеМилен
Коментари Харесай

Политолог по Дарик: Болни партии винаги водят до проблемна демокрация

Стартираща предизборна акция и възможните резултати от нея разясниха политолозитеМилен Любенов и Милен Желев в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Тази акция ще бъде по-различна,защото има към този момент избрана смяна в политическата обстановка в страната, тъй като в тази капания се появиха нови субекти и обединявания, които ще имат значително въздействие. По-важният въпрос е какво ще се случи след изборите. Това е една невиждана политическа обстановка ", съобщи Любенов.

" Спокойно можем да кажем, че и тази акция можем да я пишем дъждовна. Всеки ще приказва, че има потребност от постоянен кабинет, само че никой няма да пожелае да взе участие в безпринципни обединения. След изборите хората ще изчакат да мине Великден, да създадат едно мореи наесен да броят пилците. " Продължаваме промяната " ще станат първа политическа мощ съгласно мен, и то с изненадващи резултати ", предвижда Желев.

" Няма с какво да ни изненадат политиците,защото през няколко месеца се организират парламентарни избори и обстановката е такава, каквато беше на първите избори. Можем най-добре да забележим това по тематиките, които са предпочитани за политическите партии. Едни и същи тематики без резултат. Причината за това е, че не престават да стоят основни разграничителни линии. Болни партии постоянно водят до проблематична народна власт ", съобщи Любенов.

" Никой естествен младеж не вижда добра вероятност да взе участие в някоя партия без да бъде омаскарен ", добави политологът Милен Желев.

" Партиите са цивилен организации. В този смисъл тези дефицититрябва да ги търсим от една страна на равнище политически хайлайф, само че би трябвало да се вглеждаме и в нашата лична политическа просвета. Съществен въпрос е изборната интензивност, която е доста по-ниска от тази в Западна Европа. Партиите вместо да подтикват този развой с въвеждане на нови технологии за гласоподаване, те вършат противоположното ", означи Любенов.

" ЦИК се затруднява да провежда снимането на броенето на вота. Да се върнем към броенето на свещи тогава ", пошегува се Желев.

" Ако има предпочитание за операции, те ще се случат. Най-вероятно и този път. Оказва се доста комплицирано една обикновена базова технология да се употребява в 21-ви век ", добави специалистът.

" Основният проблеме, че доста постоянно се сменят изборните правила. Миналата година връщането на хартиената бюлетина беше част от тези практики. Вместо да подобряваме системата, преди всички избори се сменят разпоредбите и това се прави от партии, които смятат, че тази нова технология би им донесла някакви преимущества. ЦИК са сложени в една неприятна обстановка, в която се трансформира изборното законодалество ", означи Любенов.

" Не считам, че ще има някакъв необикновен скок в изборната актовност с връщането на хартиената бюлетина. Това е крачка обратно. Всеки желае нещо да се случи, само че го е боязън нещо да не стане ", сподели Желев.

" Вероятно ще бъдат опитани остарели практики, които са изпитани в изборния развой. Имам поради отрицателни практики, свързани с контролилан избор, пазаруване на гласове, което става по-лесно с хартиената бюлетина. Тук е значима несъмнено ролята на Министерство на вътрешните работи, на гражданските организации, на медиите. Секциите са ясни, те би трябвало да се следят. Това нормално става в дребните секции ", посочи Любенов.

" Популизмът е лайтмотив на всяка акция в България. Референдумът на Българска социалистическа партия за джендър идеологията ми се коства чудноват. Не знам какво имат поради. Нормално е да има и подобен вид акции, само че с една фотография на полето не мисля, че ще заловен селския избор ", разяснява Желев снимкана обединението " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", на която театралничат с фермер.

" За присъединяване на земеделците, в случай че има някаква вест, това е,че ГЕРБ към този момент не са привлекателен център за по-малките десни партии. Защото " Обединените земеделци " през последните години подкрепяха ГЕРБ и в този момент внезапно взеха решение да поддържат новата коалиция. И двете аграрни обединения са смного скромни благоприятни условия, само че различен е търсеният резултат, че по-голям кръг от партии и организации остават на страната на това ново обединяване ", разяснява Любенов.

" Вчера Борисовизвади призрака на автомагистралите. На партийно заседание във Врацатой съобщи, че с разноските за избориза последните години можело да се заплати една автомагистрала доВидин. Преди това нямаше такива изборни цикли, само че тази автомагистрала отново я нямаше ", напомни Желев.

" Въпреки че ГЕРБ се пробват да покажат градежите на инфраструктура като една от най-силните страни на ръководството им, това може да се върне като бумеранг. Колко приключени маистрали имат - " Тракия " и " Струма ", само че не цялата. Популизмът се употребява,когато партиите нямат политически причини,с които да получат поддръжка от страна на гласоподавателите ", сподели Желев.

" Напредварата за първото място е значима, тъй като първото място на изборите е доста символно. Победата на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ще покаже, че част от обществото желае смяна. Ако ГЕРБ бърат първаполитическа мощ, това ще покаже, че партията устоява през последните две години след митингите. Символна е борбата, тъй като ясно е, че който и да е победител, дали ще се сформира държавно управление зависи от доста други фактори.Въпреки че в случай че ГЕРБ бъдат първа политическа мощ, това значи, че поддръжка от страна на Политическа партия и Демократична България аз изключвам, което прави още по-трудно сформирането на държавно управление. Предстоят ни турбулентни години, тъй като рецесията е систематична. Не е държавнически метод партиите да гледат личните си ползи, само че те не престават да го вършат ", заключи Любенов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР