Стартирането на лунната мисия Artemis I в понеделник се отложи,

...
Стартирането на лунната мисия Artemis I в понеделник се отложи,
Коментари Харесай

До Луната и обратно, но не днес: НАСА отложи изстрелването на мегаракетата

Стартирането на лунната задача Artemis I в понеделник се отсрочи, откакто породиха проблеми по време на противоположното преброяване. Така връщането на НАСА на Луната след половин век застой се отсрочва, като идващият евентуален прозорец за изстрелване е на 2 септември.

Според информацията казусът е обвързван с един от четирите мотори с течно гориво на ракетата Space Launch System. Инженерите се нуждаят от повече време, с цел да схванат за какво той не може да доближи нужния температурен диапазон за политане.

Проблемът е бил открит по-малко от два часа преди началото на противоположното преброяване.

Ракетата Artemis I и галактическият транспортен съд са в устойчиво и безвредно положение “, осведомиха от НАСА.

Екипът на организацията откри и приключване на водород в моторите и цепнатина в материала на системата за термична отбрана, която защищава ядрото на ракетата. За тези проблеми по-рано бе обявено, че са решени още преди планувания прозорец за изстрелване.

Освен 2 септември, НАСА има още една аварийна дата – на 5 септември. Все още обаче не е известно дали проблемите ще бъдат отстранени до тогава.

Artemis I е първата фаза от едноименната стратегия, в превод на български „ Артемида “. Тя планува изстрелването на кораба Orion (без екипаж) на борда на най-мощната ракета, сглобявана в миналото – Space Launch System (SLS).

Мисията дава началото на дълго чаканото завръщане на НАСА на повърхността на Луната. Въпреки че Artemis I няма да транспортира астронавти, нито да каца на лунната повърхнина, задачата е от решаващо значение за тестването на качествата на голямата ракета SLS на НАСА и капсулата за далечния космос.

Тя към този момент бе отсрочена с няколко години, а първичният ѝ бюджет е неведнъж надхвърлен – единствено построяването на совалката излезе повече от три пъти по-скъпо.

Ако успее, задачата ще даде път за Artemis II, при която на борда на Orion към този момент ще има астронавти. Те ще бъдат изпратени на задача към Луната, само че без да кацат. Едва при третата фаза – Artemis III – се планува стъпване на повърхността на небесното тяло.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР